Ликовни уметник Дејан Крстић из Малог Зворника у Ужицу одржао трећу самосталну изложбу слика

Млади уметник Дејан Крстић из Малог Зворника у Ужицу одржао трећу самосталну изложбу слика под називом „Белешке”

Трећа самостална изложба слика Малозворничанина Дејана Крстића, под називом „Белешке”, одржана је у Ужицу, у галерији „Рефлектор”, од 04. до 15. августа. У Галерији „Рефлектор”, у складу са задатком који је себи поставио оснивач, Удружење визуелних уметника Ужица, у суботу 4. августа од 20 часова отворене су две самосталне изложбе уз које су посетиоци имали прилику да упознају Дејана Крстића из Малог Зворника и Вељка Вучковић из Горњег Милановца. Дејан се представио изложбом „Белешке”, док је Вељко изложио радове под заједничким називом „Evidence”.

Током најновије десетодневне презентације радова младог сликара из Малог Зворника, за коју је, као и претходна два пута, владало велико интересовање публике, љубитељи ликовне уметности били су у прилици да виде најновија дела овог уметника, као и поједине радове настале у неким ранијим фазама његовог рада.

Према речима Дејана Крстића, у оквиру изложбе „Белешке” публици су приказани радови настали из преиспитивања идеје слободе и њеног значаја за индивидуу.

„Почевши од искуства појединца, моје истраживање се бави преиспитивањем које води ка општем закључку. У овом контексту белешка није само вид брзе опсервације. Она је део слагалице која даје ширу слику не само о појединцу или групи већ и о самом друштву”, испричао је након изложбе сликар Дејан Крстић.

Он је навео да су радови, које је публика у Ужицу могла да види, најчешће реализовани у виду портрета, који традиционално не представљају само фактичку, ликовну мапу лица, већ подразумевају и психолошку анализу модела, као и увид у питање идентитета.

Крстић је објаснио да самим тим појам портрета постаје флексибилан и може се гледати као шире поље истраживања.

„У процесу анализе, односно цртања модела користе се и методи психоаналитичког систематског приступа, који знатно доприноси личној интеракцији са моделом. Путем овог истраживања и бележења, испитују се границе личног, приватног, базичног става појединца и његова модификација у комуникацији са општим, универзалним и друштвено прихваћеним норама”, рекао је Крстић и додао да је, радећи на основу фотографског прилога, своје радове реализовао у виду комбинације традиционалних цртачких и сликарских техника.

Талентовани млади сликар Дејан Крстић добитник је Плакете општине Мали Зворник 2017. године, за допринос развоју и промоцији општине. Рођен је 1994. године у Лозници. Завршио је основне академске студије на департману ликовних уметности, студијски програм сликарство, у класи професорице Босиљке Зиројевић Лечић.

Тренутно похађа мастер студије на Академији уметности у Новом Саду, у оквиру студијског програма цртање, под менторством проф. Вишње Петровић.

Млади уметник Крстић учествовао је на више групних и самосталних изложби, а следећа коју планира могла би да буде одржана у септембру у Малом Зворнику.

Своје радове суграђанима уметник планира да презентује поводом обележавања 17. септембра, Дана општине Мали Зворник.

Фото албум: Дејан Крстић – Белешке / Вељко Вучковић – Evidence

Фотографије: Дејан Клемент / Маријана Ћурчић / Бранка Вучковић / Приватна архива

Извори: Општина Мали Зворник / Галерија Рефлектор Ужице / Пасаж – Портал за културу и друштво Ужице

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share