Летња акција добровољног давалаштва крви у Малом Зворнику

У оквиру летње кампање, данас је, од 9.00 до 14.00 часова, спроведена акција добровољног давалаштва крви (ДДК) у Малом Зворнику. Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Мали Зворник, годинама уназад у кафеу „Кул” (Caffe „Cool”) организују акције добровољног давалаштва крви.

Позиву на акцију добровољног давалаштва крви, која је организована у среду, 26. августа, од планираних 50 потенцијалних давалаца, одазвало се 34 суграђана, различите доби, а 31 је дало драгоцену течност. Међу њима су и две припаднице нежнијег пола.

Први пут је крв дало четворо суграђана. Одбијених троје заинтересованих давалаца ће убрзо имати нову прилику, нарочито ако су у питању прехладе, акутне болести или медикаментозна терапија. Мушкарци могу дати крв свака три, а жене једном у четири месеца.

Наши саговорници били су Душан Серафимовић, пропагатор за мотивацију и организацију ДДК и др Марија Стошић. „С обзиром да наши суграђани сваке седмице могу дати крв у Лозници, те да референтни Институт за трансфузију крви сада организује четири акције ДДК годишње, одзив је испунио планове организатора”, истиче секретар Црвеног крста Мали Зворник, Драган Николић, чија је организација најважнији суорганизатор добровољног давалаштва крви.

У Србији је оптимално да буде 40 давалаца крви на 1000 становника (четири одсто), а тај проценат се годинама креће око три. Процењује се да је у Србији сваких 100 секунди потребан давалац крви за децу и одрасле којима је ова драгоцена течност неопходна да би преживели. Основно начело јесте да крв чека пацијента, а не пацијент крв. Даваоцима се узима 450 милилитара крви, што је мање од 10 одсто укупне количине коју садржи људски организам.

„Проверите да ли сте заиста добар човек, помозите онима који вам не могу узвратити.”

Душко Радовић (1922 – 1984)

„Доброчинство је једино благо које се увећава давањем.”

Cesare Cantù (1804 – 1895)

Фото галерија: Фејсбук страница Мали Зворник инфо

Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима.

#Mali_Zvornik #Podrinje #Србија #Serbia #SRB

#Covid19 #CoronaVirus #Corona #Sačuvajživote

Новинар – сарадник: Далибор Крстић

Share