Конкретан корак ка безбедним пружним прелазима у Подрињу

Пружни прелази у Подрињу биће потпуно безбедни до јула?

Покренута иницијатива за уређење путних прелаза на прузи Шабац – Зворник град

У Малом Зворнику је у понедељак, 13. фебруара, усвојен закључак којим се од Акционарског друштва за управљање јавном железничком инфраструктуром „Инфраструктура железнице Србије“ тражи да до 01. јула 2017. године изврши уређење путних прелаза на прузи Шабац – Зворник град, и то прелаза „Зејтин вода“, на подручју града Лозница, и „Брасина“ у општини Мали Зворник. Захтев за уређење наведених прелаза дефинисан је и усвојен на састанку посвећеном безбедности саобраћаја на пружним прелазима у Малом Зворнику и Лозници, којем су присуствовали представници локалних самоуправа и полицијских станица две суседне локалне заједнице, ЈП „Путеви Србије“ и АД „Инфраструктура железнице Србије“.

Према речима председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, на састанку је договорено да у року од седам дана буде формирана заједничка комисија, која ће у року од једног месеца сагледати стање на свим местима укрштања железничке пруге и пута у нивоу, на територији Малог Зворника и Лознице, и предложити мере за њихово уређење, у циљу побољшања безбедности свих учесника у саобраћају.

Једно од тих места, пружни прелаз „Зејтин вода“, који је већ неколико година у категорији необезбеђених пружних прелаза, иако има неопходну инфраструктуру, ускоро ће поново бити поседнут, тачније, на њему ће поново бити уведено двадесетчетворочасовно дежурство запослених.

Представник АД „Инфраструктура железнице Србије“ Зоран Динчић на састанку је рекао да је, с тим у вези, генерални директор овог предузећа већ издао налоге за поступање.

На састанку у Малом Зворнику, који је иницирало АД „Инфраструктура железнице Србије“, због учесталих несрећа на местима укрштања железничке пруге и пута у нивоу на територији Малог Зворника и Лознице, представљена је анализа тренутног стања пружних прелаза и статистичких података о броју саобраћајних несрећа на њима у последњих неколико година.

Према наведеним подацима, од 2010. до 2017. на овом подручју догодиле су се укупно 33 саобраћајне несреће, од чега три од почетка ове године. Последња незгода, која је изазвала реакцију јавности и локалне самоуправе, догодила се 4. фебруара када је теретни воз ударио аутобус на пружном прелазу Батар поље у селу Брасина, код Малог Зворника. Повређене су 24 особе, међу којима је неколико суочено са последицама тешких повреда.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

Архива: Мали Зворник Инфо

Воз ударио аутобус код Брасине: 24 повређених

Share