Горан Видаковић нови заменик председника Скупштине општине Мали Зворник

Одржана је X редовна седница локалног парламента у Малом Зворнику

Нови заменик председника Скупштине општине Мали Зворник је Горан Видаковић, приватни предузетник, представник Групе грађана „За бољи Мали Зворник”.

Након једночасовног заседања, одборници локалне скупштине изјаснили су се у петак, 14. јула, на X заседању о избору Горана Видаковића, кандидата за заменика председника СО, након оставке Драгана Костјерчевића, лидера Групе грађана „За бољи Мали Зворник”. Нови одборник ГГ „За бољи Мали Зворник” је Александар Врачевић, који је до јуче обављао дужност члана Општинског већа.

Чланови Одборничке групе СПС нису присуствовали гласању за заменика председника Скупштине општине, а самостални одборник Далибор Липовац изјаснио се да неће гласати. Од одборника који су гласали, подршку Горану Видаковићу пружило је 19, а двоје одборника је гласало против његовог избора. Неважећих листића није било, а неупотребљено је осам.

Трочасовном седницом председавао је Радован Тадић, председник Скупштине општине Мали Зворник. Поред одборника, X заседању локалног парламента присуствовали су и председник Општине Мали Зворник Зоран Јевтић, чланови Општинског већа, начелница Општинске управе Вања Благојевић, заменица начелника Општинске управе Гордана Василић и општински правобранилац Бранислав Мишић.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић изложио је исцрпан Извештај о раду Општинског већа и руководства општине Мали Зворник у периоду од октобра 2016. године до јуна 2017. године.

„Први пут у историји локалне самоуправе, Општинско правобранилаштво основано је и у Малом Зворнику. Задовољни смо досадашњим учинком, ефикасношћу и доступношћу јавног правобраниоца. У новембру прошле године, одлуком Општинског већа, Бранислав Мишић, дипломирани правник из Малог Зворника, до тада стручни сарадник Општинске управе, постављен је на место општинског правобраниоца.

Општина Мали Зворник представила је своју туристичку понуду на XXXIX Међународном сајму туризма Посетиоцима је на београдском Сајму туризма, од 23. до 26. фебруара, презентовано све што туристичку понуду Малог Зворника чини атрактивном и посебном, у односу на друге, а у првом плану овог пута био је културно – историјски комплекс, „Подземни град Карађорђевића“ из 1930. године.“
У сврху боље промоције општине ове године израђени су нови интересантни промотивни материјали, са циљем да туристима послуже као својеврстан водич кроз општину, заинтересују их и помогну им да боље упознају Мали Зворник. Своју туристичку понуду Општина Мали Зворник изложила је у хали 4 Београдског сајма, на штанду број 4022. Достојно смо репрезентовали своју средину, истакао је Јевтић, а овом приликом захвалио се и донедавном заменику председника Скупштине општине Драгану Костјерчевићу, који је са својим тимом пренео искуства и увео иновације у промоцији и уређењу штанда Малог Зворника.

Захваљујући донацији Амбасаде Јапана, ЈКП „Дрина“ Мали Зворник набавило је нови камион за прикупљање смећа и 50 нових контејнера. Камион смећар је марке „Ивеко“, мањих димензија, погодан за прикупљање смећа у уским градским улицама, док су контејнери запремине 1,1 m3. Средства за набавку опреме за побољшање комуналне делатности у Малом Зворнику добијена су кроз програм финансирања пројеката за решавање основних потреба становништва (POPOS), који спроводи Јапанска амбасада у Србији. Према речима председника општине Зорана Јевтића, реч је о донацији у износу од 63.400 евра. Потписивање уговора о донацији у Амбасади Јапана обављено је у децембру 2016. године. У међувремену спроведене су све неопходне процедуре и извршена набавка опреме.

Општина Мали Зворник након две деценије помогла је набавку нове комбиноване машине – ровокопача за Јавно комунално предузеће „Дрина“ Нова комбинована грађевинска машина – СКИП је савремени ровокопач са утоваривачем, вредан 8,5 милиона динара, захваљујући којем ће бити олакшан посао одржавања локалних путева и других грађевинских радова у општини. За набавку машине из буџета општине издвојено је 3.000.000 динара, док је остатак потребних средстава, 5.500.000 динара, обезбеђен из кредита, у банци Интеза. Половина неопходних радова по месним заједницама се може одрадити знатно ефикасније. Комунално предузеће ће бити у могућности да брже и ефикасније отклања кварове на водоводној мрежи и изводи захтевније грађевинске послове, одржавање локалних путева и чишћење канала, након набавке неопходних прикључака за мултифункционалну машину, укључујући даску за снег и таруп, те прикључак за сечење грана, намењен одржавању површина са прераслом травом и ниским растињем.

Покренут је и поступак ревитализације погона ,,Кончара“ у Брасини, уступањем простора предузећу „Brasina – Shoes“. Уз субвенције Владе Републике Србије, предузеће ДОО „Обућа“ Зворник, до краја 2017. године, у Малом Зворнику планира отварање погона за производњу обуће и за почетак ће запослити 120 радника са подручја ове општине. Погон је у некадашњем објекту фабрике Вискоза (,,Кончара“), и у њему је у наредне две године планирано запослење још око 30 радника. Отварање погона у општини Мали Зворник омогућиће директан извоз на руско и кинеско тржиште.

У Доњој Трешњици вршени су радови на изради бетонских одводних канала и уређењу пропуста поред локалног пута. Уређење канала, који служи за одвођење површинских вода и спречавање изливања воде на асфалт, извођено је на две деонице у центру Доње Трешњице у дужинама од 200 и 500 метара. Каналете су профилисане плоче. Користе се приликом дренажа и за каналисање веће количине атмосферских вода. У оквиру истих радова уређују се и пропусти који се наслањају на ове деонице. У марту 2017. извођени су и радови на реконструкцији нисконапонске мреже у Брасини, у дужини од 800 метара, на потезу Брасина – Рудник. Део речног корита у Великој Реци је уређен, са циљем да се ефикасније заштите игралиште, школа и сви објекти у близини.

Ове године, 27. априла организован је први Сајам запошљавања у Малом Зворнику, на којем је 26 послодаваца из Малог Зворника и Лознице понудило око 50 радних места. Одржан је у Средњој школи Мали Зворник. Поводом Сајма запошљавања, општину је посетио државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, са сарадницима, који је, након отварања и обиласка сајма, са председником општине Зораном Јевтићем разговарао о броју запослених у локалној самоуправи и о другим актуелним питањима.

Општина Мали Зворник финансирарала је део трошкова учешћа младог стручњака Лазара Јовановића из Малог Зворника у финалу светског такмичења у области иновација у пољопривреди и агробизнису, Future Agro Challenge (FAC), од 12. до 15. марта у Јоханесбургу, у Јужноафричкој Републици. Општинско веће одлучило је да са 150.000 динара из локалног буџета подржи његов одлазак на такмичење, на којем је изложен изум „Smart Watering“, систем даљинског наводњавања путем СМС-а. На штанду су постављени грб Малог Зворника и застава Србије. По доласку, Лазар Јовановић представио је и у Малом Зворнику 12. маја, у сали Скупштине општине свој проналазак. Општина Мали Зворник позвала је пољопривреднике, стручну јавност и све заинтересоване грађане да дођу и сазнају више о иновативном и врло ефикасном начину за наводњавање.

У ОШ „Стеван Филиповић“ у Радаљу, 12. јуна одржана је презентација документа о потенцијалима Радаљске бање. Елаборат анализе потенцијала и истражних радова Бање Радаљ, представљен је руководству општине Мали Зворник и локалној јавности. Документ садржи податке и о свим досадашњим истражним радњама спроведеним на подручју Радаљске Бање, у циљу утврђивања карактеристика и квалитета воде. Анализама су утврђена три термална извора, погодна за лечење реуматолошких и дегенеративних обољења, од којих један са просечном издашношћу од око 5 l/s и температуром од 31 степена Целзијуса, што је идеално за коришћење у балнеолошке сврхе, једнако за пиће, као и за купање. Уз изградњу одговарајуће инфраструктуре, туризам у Бањи Радаљ могуће би било развијати у више праваца. Осим здравственог туризма, на овом подручју постоје природни потенцијали за планинарење, бициклизам, шетње и пешачење у природи, уз сакуплање лековитог биља и шумских плодова, риболов, коњичке спортове и друге сличне активност. Међутим, пут до адекватног искоришћења потенцијала и добијања званичног статуса бање прилично је дуг и захтева првенствено заштиту простора од пропадања и плански развој.

Општинска управа општине Мали Зворник позвала је сва правна и физичка лица која желе да издају или већ издају своје објекте за смештај другим лицима, куће, апартмане, собе или сеоско туристичко домаћинство, да изврше категоризацију својих смештајних капацитета и тиме свој рад ускладе са одредбама закона и искористе многе повољности које се дају за развој туризма како на нивоу Републике тако и на нивоу наше локалне самоуправе (субвенције, подстицаји и повољни кредити).

У изузетно повољним околностима за Мали Зворник, у јуну је обелодањено да десет топлана у Србији прелази на грејање на биомасу. Мали Зворник је део пројекта „Подстицање коришћења обновљивих извора енергије“. Заступљени су Нова Варош, Нови Пазар, Пријепоље, Бајина Башта, Ваљево, Прибој, Кладово, Мајданпек, Бечеј и Мали Зворник. Посао преласка на обновљиву енергију, вредан 27 милиона евра, Србија реализује уз подршку Влада Немачке и Швајцарске, кроз донације и повољне кредите немачке Развојне банке KFW. Министар енергетике потписао је са KFW банком више споразума о зајму по најповољнијим условима да њихове топлане скупи гас и мазут замене биомасом. Средства зајма ће враћати локалне самоуправе чији се пројекти из овог зајма финансирају и то од уштеда која ће бити остварена у процесу коришћења биомасе уместо фосилних горива. После преласка на биомасу поред топлотне енергије, те топлане ће бити у могућности и да производе струју.

Општина Мали Зворник купила је нов аутомобил, марке „Шкода Рапид“, а уступила је Библиотеци ,,17. септембар“ преко потребан аутомобил ,,Фиат Пунто“ (,,Застава 10“). Нова „Шкода Рапид“, безбедно и поуздано возило, које је купљено новцем из општинске касе, прикупљеним од наплате новчаних казни, уступљено је и локалној Полицијској станици. Локална самоуправа крајем децембра 2016. донирала је теренско возило “ Дачиа Дастер“ (,,Dacia Duster“) за потребе Дома здравља. Сада медицински радници лакше и безбедније стижу до становника који живе у планинским и неприступачним пределима наше општине, што комби и караван санитетским возилима, у одређеним околностима, ван асфалтираног коловоза, није било могуће. Возило задовољава све потребе, а поседује и носила, тако да је могуће транспортовати пацијента и у лежећем положају.

Мост на реци Равнаји у Радаљу, чију обнову је са око пет милиона динара финансирала Народна банка Србије, завршен је у року. Примопредаја објекта између Општине Мали Зворник, носиоца пројекта, и извођача радова, предузећа „Стобекс“ из Лознице, обављена је крајем јуна. Мост је грађен два месеца, а за саобраћај биће отворен од 20. јула, јер коришћење новоизграђеног моста није препоручљиво одмах, из техничких разлога, због чега је одлучено да он буде пуштен у употребу за двадесетак дана. У оквиру радова на обнови моста изграђен прилазни пут, са обе његове стране, у дужини од по 10 метара, те да је на овој локацији у наредном периоду у плану уређење корита реке, у циљу што потпуније превенције од поплава. Мост на реци Равнаји у Радаљу веома је важан за привреду Малог Зворника, јер преко њега пут води ка каменолому за експлоатацију гранита, као и ка насељима Липово Брдо и Јездимировићи, у којима се становништво претежно бави узгајањем малина.

Јевтић је истакао да је решавање имовинско-правних односа са мештанима успорило радове на мосту у Доњој Борини, у засеоку Батар, у центру села, због чега је изостала регулација речног корита и уређење приступне саобраћајнице код овог моста. Општина је у интересу мештана, без обзира на понашање појединаца, спремна да инвестира у завршетак адекватне путне подлоге.

Ликовна колонија у Малом Зворнику, која се одржава традиционално, већ 12 година, окупила је уметнике из Србије и региона. Овогодишња сликарска колонија „Мали Зворник 2017“ тематски је била посвећена знаменитостима и знаменитим личностима општине Мали Зворник. Радови настали на XИИ ликовној колонији изложени су у Омладинској сали Дома културе, где ће остати доступни током читавог лета, а посетиоци ће моћи да погледају 78 радова 33 аутора.

Шеста ,,Скобаљијада и Гурманијада” у Малом Зворнику, одржана 10. јуна, била је празник за риболовце и гастрономе. За Скобаљијаду, такмичење у излову рибе на пловак на реци Дрини, пријављено је 100 учесника, а шесторица њих су били у категорији кадета. За Гурманијаду је пријављено 27 екипа. Ово је одлична увертира за манифестацију „Дрина је смисао живота 2017“ , XX ,,Сомовијаду“ и VII Регату. Почиње у четвртак 27. јула и трајаће до недеље 30. јула. Организатор целог садржаја и покровитељ манифестације је општина Мали Зворник

Први научноистраживачки камп у Доњој Трешњици трајаће десетак дана. Планинарско-бициклистичко спортско удружење „Шарена буква“ из Радаља и Друштво истраживача ,,Зенит“ из Бачке Тополе, организовало је од 8. до 17. јула научноистраживачки камп у Доњој Трешњици, селу које је 2014. године претрпело незапамћене штете од поплава. Ово је још једна прилика да се, поред едукације, промовишу туризам, здрав и активни живот. По много чему јединствену и значајну манифестацију, која ће по први пут бити организована у овом делу Подриња, подржава и општина Мали Зворник. Рониоци клуба ,,Ронити се мора“ из банатске Беле Цркве са колегама из Сомбора у суботу ће заронити у Зворничко језеро у покушају да сниме велике примерке сомова којима наше језеро обилује.

,,Тенденција је да видео надзор побољшамо и унапредимо га мерењем брзине кретања, чиме постижемо пун ефекат заштите суграђана, посебно деце, а утврдили бисмо починиоце који угрожавају безбедност. Подржавамо и све успехе спортских друштава, а ове године наградили смо пласман ФК ,,Јединство“ у виши ранг такмичења. Купили смо око 70 хектара земљишта од ЈП ,,Србијашуме“ у области изнад каменолома ,,Равнаје“. Капитална је то инвестиција, уз велике проблеме, опструкције, катастарске грешке, али сада смо власници и правно је све уређено“, закључио је своје излагање Јевтић.

Тонски прилог: 

 

Гордана Василић, заменица начелника Општинске управе образложила је: Предлог одлуке о изради прве измене и допуне просторног плана општине Мали Зворник; Предлог одлуке да се не израђује стратешка процена утицаја на животну средину прве измене и допуне просторног плана општине Мали Зворник; Предлог одлуке о изради прве измене и допуне плана генералне регулације општине Мали Зворник и Предлог одлуке да се не израђује стратешка процена утицаја на животну средину прве измене и допуне плана генералне регулације општине Мали Зворник.

Већином гласова одборника усвојене су: Одлука о усвајању Локалног антикорупцијског плана (ЛАП) општине Мали Зворник; Одлука о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено-пословним зградама на територији општине Мали Зворник; Програм локалног економског развоја општине Мали Зворник за 2017. годину; Одлука о усвајању измена програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине за 2017. годину и Одлука о условима и начину реализације програма Локалног економског развоја општине Мали Зворник за 2017. годину.

Председник општине Зоран Јевтић истиче да још увек не знамо шта је све на овој територији у општинској или јавној својини. Када се сазна титулар, створиће се повољније пословно окружење и поспешити економски развој.

Одлуком о изменама и допунама Одлуке о утврђивању максималног броја запослених на неодређено време у организационим облицима у систему јавног сектора општине Мали Зворник за 2017. годину. Максималан број запослених на неодређено време у систему јавног сектора општине Мали Зворник утврђен је на следећим основама: Општинска управа општине Мали Зворник 47 запослених, Јавно комунално предузеће ,,Дрина’’ Мали Зворник – 54, Библиотека ,,17. септембар’’ – 10 и Предшколска установа ,,Црвенкапа“ – 29 запослених, што је 140 у укупном броју. Ова Одлука је незнатно измењене у односу на претходну и прилагођена настојањима да се, у циљу функционисања Завичајног музеја Малог Зворника, у оквиру Библиотеке ,,17. септембар“ задрже послови кустоса. Првобитни предлог надлежног Министарства државне управе и локалне самоуправе био је да се број запослених смањи за 22 радна места, али је значајно ублажен чињеницом да ће у 2017. години бити спроведен поступак рационализације запослених на неодређено време за седморо људи. Општина Мали Зворник је у систему јединица локалне самоуправе до 50.000 становника.

Одлука о изменама и допунама Одлуке о локалним комуналним таксама односи се на велика правна лица која користе простор на јавним површинама у пословне сврхе, те се комунална такса утврђује дневно по квадратном метру заузете површине. До сада је тај износ био 5,00 динара/м2/дневно, а новоустановљен износ је 18 динара/м2/дневно. Мали Зворник већ дуго не успева да наплати своја потраживања јер су све хидроелектране у Србији обуставиле уплате тих средстава.

Одлука о изменама и допунама одлуке о боравишној такси на територији општине Мали Зворник уводи драстичније казнене одредбе. Људи који издају своје објекте морају дати свој допринос општинском буџету и тиме посредно обезбедити улагања у инфраструктуру која су у њиховом интересу. Пооштрен је инспекцијски надзор и наплата дуга, те верујемо да ће власници објеката моћи да издвоје 40 до 50 динара дневно, што није висок износ, наглашава председник Јевтић.

Богдан Дукић, шеф одборничке групе СПС, подржава наплату боравишне таксе, али је скептичан и није уверен да је могуће ефикасно решити вишегодишњи проблем са људима који су се већ усталили у избегавању плаћања било каквих обавеза, чиме су остварили приходе довољне за изградњу објеката у вредности од неколико стотина хиљада евра, летњиковце и виле. ,,Посећује их богата клијентела, нису ни пријављени, не желе категоризацију, нису ни легално пословали у тим околностима“, казао је Дукић.

Зоран Јевтић је мишљења да ће Правилник о категоризацији туристичких објеката поштовати сви грађани који имају прилику да унапреде сеоски туризам и искористе многе повољности које се дају за развој туризма, како на нивоу Републике тако и на нивоу наше локалне самоуправе (стимулативна средства, субвенције, подстицаји и повољни кредити). Морамо наћи начин да их уведемо у систем наплате, а појава надлежне инспекције, уз асистенцију полиције, свакако ће деловати на њих, компромитоваће их у тренутку док на тим имањима бораве гости. Нико нема право ни привилегију да оштети буџет општине“

Новом Одлуком о изменама и допунама Одлуке о промени оснивачког акта Јавног комуналног предузећа ,,Дрина“ Мали Зворник, комунално предузеће неће моћи да се задужи без сагласности локалне самоуправе. Дуг који се преузме одлуком Надзорног одбора од сада је ограничен сагласношћу Скупштине општине и Општинског већа општине Мали Зворник.

Предлог Одлуке о предлагању покретања поступка за реализацију пројекта јавно-приватног партнерства са елементима концесије на земљиште обухваћено административним преносом по решењу општинске управе општине мали зворник број 03-465-54/13-2011 од 04.04.2016. године био је предмет завршне расправе на X седници Скупштине општине Мали Зворник.

Ова Одлука доноси се са циљем да се експлоатација камена кречњака врши на најповољнији начин за општину Мали Зворник и у аранжману који прописи задовољавају.

Председник Зоран Јевтић наглашава да је предложено покретање поступка, како би локална самоуправа коначно остварила приход од рудне ренте, на земљишту обухваћеним административним преносом које данас користи друштво „МБА Миљковић“ д.о.о. Београд. Извршен је административни пренос, ради експлоатације камена кречњака на локацији ,,Бучевски поток“ који је раније користила ,,Равнаја“ а.д.

Општински правобранилац Бранислав Мишић наглашава да је то делатност експлоатације минералне сировине, а ова Одлука о јавно-приватном партнерству је иницијални акт. Захтева формирање стручног тима из више области, односно мултидисциплинарни састав. Касније је могуће спровести поступак избора најповољнијих од свих понуђача, заинтересованих за експлоатацију камена кречњака на локацији ,,Бучевски поток“.
,,Кључна намера нам је запошљавање што већег броја радника у овој делатности, па и реализација старих планова да кречана буде лоцирана на простору ,,Бучевски поток““, закључује председник општине мали Зворник Зоран Јевтић.

Друштво ,,МБА Миљковић“ Београд поседује 49% удела у Конзорцијуму који поседује 53% акција у друштву за производњу грађевинског материјала „Равнаја“ а.д., Мали Зворник, у делатности производње креча и гипса, а самостално поседује 18% акција у „Равнаја“ а.д. Други члан Конзорцијума и Лидер Конзорцијума са 51% удела је друштво „Интер-Коп“ д.о.о. Мишар Шабац.

На X заседању локалног парламента именовано је троје нових чланова Изборне комисије општине Мали Зворник у сталном саставу, који ће представљати Општински одбор Социјалистичке партије Србије. Образована је Комисија за израду годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта. Именована су и два члана Комисије за планове општине Мали Зворник.
Посебна Комисија за доделу средстава има надлежности да размотри сваки пројекат, уз пуну одговорност одлучује о свим битним елементима за поступке уговарања доделе средстава инвеститору, односно кориснику средстава, о висини додељених средстава, средствима обезбеђења за додељена средства, утврђује њихов рок важења и разлоге због којих средства нису додељена.

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Видео запис: РТВ Лотел

Извори: Мали Зворник Инфо / РТВ Лотел

Новинари: Далибор Крстић / Драга Прокопић

 

Share