Дрина је само једна: XI Дринска регата стартује 1. августа

Представници општина Зворник и Мали Зворник и града Лозница позвали су становнике са обе стране Дрине да у суботу, 1. августа, учествују у „Дринској регати“ која и ове године плови под слоганом „Дрина је само једна“.

Две суседне општине и град Лозница доказују да их ова река спаја, а у вишечасовној пловидби, дугој готово 25 километара, заједно, уз музику, роштиљ и пиће, уживају Јадрани, Подрињци, Рађевци, Азбуковчани, као и љубитељи реке Дрине из других крајева Србије и БиХ.

Припреме за 11. регату на Дрини која је на програму 1. августа од Малог Зворника до Бање Ковиљаче су завршене, потврдили су из организационог одбора ове туристичко рекреативне манифестације. На циљном месту, популарној Жићиној плажи то је на конференцији за представнике медија наглашавало више саговорника, организатора и покровитеља регате која умешно спаја традицију сплаварења и љубав савременог човека према пловидби, доброј забави и туризму на чистој реци.

Капетан регате, члан Градског већа Лозница, Дејан Сталовић рекао је новинарима у Бањи Ковиљачи да је основни циљ организације регате промоција туризма и туристичких дестинација којима обилује овај крај. Сталовић је навео да су припреме за регату завршене и истакао да је обухваћен и безбједносни аспект, који је веома важан.

„Ангажована ће бити два санитетска возила Дома здравља Лозница, те саобраћајна и погранична полиција, а за безбедност учесника на чамцима бринуће се рониоци“, нагласио је Сталовић. Он је додао да ће велика пажња бити посвећена и екологији и правилима регате.

„Сви који буду на чамцима добиће правила којих би требало да се придржавају, као и кесе за одлагање отпада, јер се морамо трудити да чувамо оно што је у нашем крају драгоцено, а то су чистоћа реке Дрине и њеног приобаља“, рекао је Сталовић.
Град Лозница, као главни организатор, је омогућио бесплатну котизацију свих учесника, војнички пасуљ за ручак и мајице за учеснике. Са надлежнима из ХЕ „Зворник“ договара се да брину о водостају на траси, тако да пловидба буде пријатна и безбедна.

Заменик председника општине Мали Зворник Богдан Дукић истакао је да је специфичност регате то што је организују три локалне самоуправе – Мали Зворник, Зворник и Лозница.
„То даје посебан смисао овом догађају. Дрина је река која спаја и општине и људе и сви ми који живимо са обе њене стране тако се и понашамо“, рекао је Дукић.

Заменик начелника општине Зворник Бојан Ивановић рекао је да је интересовање за регату велико и да се, према најавама, очекује између 250 и 300 пловила.

„Ово је један од најлепших начина да промовишемо нашу реку, нашу природу, али и наше градове и да при томе уживамо у ономе што река Дрина пружа свима који заплове њом“, рекао је Ивановић на конференцији за новинаре одржаној на обали Дрине, у близини Бање Ковиљаче. Он је позвао љубитеље реке, регате и дружења да учествују како би овај догађај био још масовнији.

Ивановић је нагласио да ће по завршетку регате бити обезбеђен транспорт за чамце до Зворника и аутобуски превоз за учеснике са плаже у Доњем Шепку. Четворочасовна или петочасовна пловидба, у зависности од водостаја, ујединиће караван од 250 до 300 пловила, закључује Бојан Јовановић, заменик начелника општине Зворник у Републици Српској.

„Дринска регата“ креће у 10.00 часова са плаже у Малом Зворнику, недалеко од хотела ,,Роyал Дрина’’ (некада ,,Језеро). Ићи ће стазом дугом 25 километара, а планирано је да око 14.00 часова стигне до циља, односно Жићине плаже. Учеснике на крају регате очекује традиционални војнички пасуљ.

Дринска регата „У ритму Дрине и плеса“, организована је и крајем протекле деценије под покровитељством Града Лознице, уз суорганизацију суседних општина Мали Зворник и Зворник у Републици Српској, БиХ.

Уредник: Далибор Крстић

Извори:

https://www.malizvornik.info/ / http://www.nezavisne.com/  

http://www.loznica.rs/ http://www.loznicainfo.com/

Фото архив: Далибор Крстић

Share