Додељене прве овогодишње субвенције за нова радна места

Општина Мали Зворник је једна од најнеразвијенијих у Србији, али већ другу годину заредом издваја новац за субвенционисање радника, како би мотивисала и привукла инвеститоре да отворе нова радна места. Прошле године на тај начин посао је у овој општини добило више од 90 људи, јавља РТС.

На Јавни позив послодавцима за доделу субвенција за отварање нових радних места у 2017. години, који је био отворен до 10. маја, благовремено се јавило укупно пет послодаваца који имају седиште или огранак на подручју општине Мали Зворник.

Мирјана је после двадесет година чекања прошле године добила посао у текстилној индустрији. Она је једна од четири раднице чије је запошљавање у овом погону субвенционисала општина, а послодавац је у обавези да их на том радном месту држи најамање две године.

Мирјана Јефтић каже да ради већ годину дана и да је задовољна условима рада.

,,Све је у реду, плата је увек на време значи људи код којих смо добили посао много су дивни и пријатни и коректни према нама, значи понашају се према нама као према породици’’, каже радница Мила Глигорић.

Породица Митровић из Лознице производњом текстила бави се 30 година, а због ширења посла, погон су прошле године отворили и у Малом Зворнику. Субвенција општине за запошљавање радника, кажу, значила им је много, јер су велики новац уложили у реконструкцију напуштене фабрике.

,,Та средства нам доста значе зато што нам убрзају цео тај припремни део, ипак те инвестиције нису ни мале, а за почетак сваки динар је битан“, каже директор радионице Зоран Митровић.

Због великог интересовања послодаваца у општини кажу да ће, ако буде било потребе, ребалансом буџета определити додатна средства.

,,Ове године општина Мали Зворник је својим буџетом определила 10 милиона динара, то значи за 50 новозапослених радника, 200 хиљада динара је по запосленом који се даје послодавцима’’, рекао је Зоран Јевтић, председник Општине Мали Зворник.

До краја године у Малом Зворнику биће отворена и фабрика обуће која ће за почетак запошљавити 120 радника. И ову инвестицију општина ће помоћи тако што ће напуштену халу некадашње „Вискозе“ реконструисати и дати послодавцу на коришћење.

На Јавни позив послодавцима за доделу субвенција за отварање нових радних места у 2017. години, бр: 06-613/2017 од 18.04.2017. године и бр. 06-613/1 од 26.04.2017. године који је објављен дана 18.04.2017. године на сајту општине и на  огласној табли општинске управе општине Мали Зворник а који је био отворен до 10.05.2017. године, благовремено се јавило укупно пет послодаваца који имају седиште или огранак на подручју општине Мали Зворник,

У складу са Локалним акционим планом запошљавања за 2017. годину у општини Мали Зворник, у једнократном износу од 200.000,00 динара по незапосленом лицу, следећим послодавцима додељене су субвенција за отварање нових радних места у 2017. години:

Занатско кројачкој радњи „Jана Wear“, Доња Борина, Даринка Илић. Број радних места: четири (4).

„Инфофин“ д.о.о Трг Вука Караџића бб, Лозница-огранак Ројал Дрина Мали Зворник, законски заступник Драгослав Николић. Број радних места: два (2).

„Метално 2012“ д.о.о Мали Зворник, ул. Вука Караџића, законски заступник Момир Томић. Број радних места: два (2).                                                      

Самосталној угоститељској радњи „ НОВИ МОСТ ДА“,  Данило Аћимовић. Број радних места: два (2).  

Самосталној трговинској радњи „АДА“, Велика Река, Мали Зворник, Богољуб Мићић. Број радних места: два (2).        

Приоритет при додели субвенција имају послодаваци који се баве производном делатношћу, имају више запослених, ангажују више незапослених лица или се обавежу да у периоду од две године неће смањити број запослених.

Послодавац који је остварио право на субвенцију за отварање нових радних места има обавезу да до 01. јуна текуће године закључи уговор о раду са незапосленим лицем, на неодређено време, са пуним радним временом, у трајању од најмање 24 месеца од дана заснивања радног односа и да измирује све обавезе по основу доприноса за обавезно пензионо и социјално осигурање, у складу са законом.

Преко субвенција за запошљавање које даје општина, у Малом Зворнику у 2016. години 27 фирми са територије општине запослило је укупно 98 лица.

Извори: Мали Зворник Инфо / Општина Мали Зворник / РТС

Прилог РТС: Мали Зворник даје субвенције     

Архива: Мали Зворник Инфо

Општина Мали Зворник помаже отварање 50 нових радних места финансијском подршком послодавцима

Општина Мали Зворник помаже отварање 50 нових радних места финансијском подршком послодавцима

Зворничка фабрика ,,Обућа“ отвара погон у Брасини уз подршку Владе Србије

Зворничка фабрика ,,Обућа“ отвара погон у Брасини уз подршку Владе Србије

Фото: Миодраг Ћирић

Новинар – сарадник: Далибор Крстић

Share