Чича Глиши уручена плакета општине Мали Зворник за допринос популаризацији и афирмацији свих локалних туристичких манифестација

Након петогодишњег предаха, на „Гурманијади” се од 2021. године године такмичи познати Чича Глиша, а редовно осваја пуну пажњу свих посетилаца манифестација у Малом Зворнику, својим здравицама, стиховима и храном припремљеном на традиционални начин.

„Нека се за све на свету довољно хлеба умеси. Све су то Господе твоји закони, које нам анђео чита, да у мајкама расту деца, а у пољима рујна жита. Тако се во вјеки вјека божанска песма пише, када ветар силази са висине и тихо класје њише. Нека су заувек света та мала зрнца и клице, кроз које нам Господ открива своје лице. Хлебови на људском столу, у тузи и у срећи, од сваког владарског дела су значајнији и већи. Јер та мала зрна, која млински камен у бели прах разара, отхранила су сва царска срца – и Душана и Лазара. И зато можеш одело да шинеш и да бациш, можеш друга да оставиш, живот за отаџбину да даш, а хлеб не смеш да бацаш”, песма је времешног Глигорија Пуртића (76), народног приповедача и хуманисте из Брасине.

Чича Глиши је уручено посебно признање, плакета општине Мали Зворник, на име захвалности за допринос и подршку популаризацији и афирмацији свих локалних туристичких манифестација. Оличење скромности, ганут и почаствован, Глигорије Пуртић је, у неверици, питао да ли је он заслужио овакво признање, те је награђен громким аплаузом присутне публике.

Ове сезоне је припремао гулаш, а добитник је бројних награда у дисциплини кувања чорбастог (војничког) пасуља на Гурманијади. Без обзира шта кува, његова погача (лебац) под сачем је неизоставан део сваке манифестације у овом делу Подриња.

Мали Зворник инфо / Туристичка организација општине Мали Зворник

Share

Оставите одговор