Животопис славног голгетера: Дуле Савић у Малом Зворнику

Премијерно представљање књижевног издања „Дуле Савић”, аутора Александра Апостоловског, организовали су Општина Мали Зворник, Библиотека „17.септембар” и Спортски Савез Дрина.

Промоцији књиге, први пут од штампања издања у Србији, у великој сали Дома културе присуствовали су бројни поклоници спорта, суграђани и суседи, представници општина и градова Мачве и Подриња, а најдрагоценије је учешће прослављеног голгетера Душана „Дула” Савића.

Дуле Савић рођен је 1. јуна 1955. године на Убу. Фудбалски је проходао у локалном Јединству, где уз Драгана Џајића има звање фудбалске иконе.

Марта 1972. године стигао је у редове Црвене звезде где је прву годину провео у омладинском погону клуба, да би већ 1973. дебитовао и на великој сцени. Током девет година у опреми црвено-белих боја одиграо је укупно 410 мечева и био стрелац 266 погодака. Освојио је две шампионске титуле 1977. и 1980. године, као и један трофеј у националном куп такмичењу 1982. Шампионске ловорике из 1981. године је пропустио због одлужења војног рока, а убрзо је пропуштена је и изванредна прилика да игра у Арсеналу, јер нису испуњени сви услови за трансфер.

У дресу са националним грбом одиграо је 12 мечева и био стрелац четири поготка.

Куриозитет је и да су сви клубови за које је Душан Дуле Савић играо током каријере имали црвено-беле дресове. Након одласка из редова Црвене звезде отишао је у шпански Спортинг из Хихона, да би након тога шест сезона провео у Француској где је наступао за Лил и Кан.

По окончању играчке каријере није се посветио тренерском позиву, а у периоду од 1998. до 2005. године обављао је функцију спортског директора клуба у доба ка да је црвено-бели колектив предводио Драган Џајић.

Материјал за припрему књиге садржао је 600 страница успомена, рукописа, тонских записа и бројне фотографије, чији је највећи део прикупио и сачувао прослављени фудбалер.

Детаљан, систематичан и аутентичан, пружио нам је прилику да се веродостојно упознамо са његовом животописом. Овековечено је једно време и каријера који заслужују пуну пажњу јавности.

Савић је изузетно поносан и очекује у априлу доделу признање за животно дело у Црвеној Звезди, које је потврда да је у најбољем светлу представљао свој клуб од дана потписивања уговора да данас.

Главни и одговорни уредник онлајн редакције „Дијаспора медија груп” Милорад Миша Ћирић био је модератор књижевне вечери, а учесницима скупа и читалачкој публици обратили су се председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић и директорица Библиотеке „17.септембар” Славојка Спасеновић.

Фото: Мали Зворник инфо

Д.В.К.

Share