Велика акција планинара и бициклиста у Доњој Трешњици

Промоција туризма, здравог и активног живота: Велика акција планинара и бициклиста у Доњој Трешњици

Бициклистичка тура Борања – Доња Трешница и пешачка тура Доња Трешница – Читлук, које су у недељу, 04. јуна, у Малом Зворнику организовала планинарско – бициклистичка друштва „БицикЛО“ из Лознице и „Шарена буква“ из Малог Зворника, окупиле су око 200 учесника, међу којима и представнике општинског руководства у Малом Зворнику, који су одлучили да личним учешћем подрже манифестацију.

Припрему за марш извршио је учитељ Предраг Спасојевић, у сенци липе старе 80 година, где је упознао учеснике да се налазе пред школом старом 171 годину (датира од 1864.), у селу у коме је црква подигнута 1850. године, а прва школска библиотека формирана 1872. године.

Марш је започео на време. Подршку маршу, као учесници на потезу Доња Трешница – Читлук, пружили су председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, и заменик председника Милош Радојчић.

Бициклистичка тура вожена је на релацији Радаљско језеро – Борања – Шарена буква – Планина – Чавчић – Доња Трешњица, а у повратку Планина – Липово брдо – Радаљско језеро.

Према речима секретара малозворничког удружења планинара и бициклиста Предрага Спасојевића, осим дружења и боравка у природи, циљ заједничке акције локалних удружења био је да промоцијом својих активности покажу сјајне природне услове које Мали Зворник и Лозница имају за планинарење и бициклизам и тако допринесу промоцији туристичких потенцијала ових општина.

У оквиру пешачке туре, од Доње Трешнице до Читлука, учесници су ишли на видиковац Збир, изнад Зворничког језера и до улаза у пећину Радашницу, где су могли да уживају у погледу на околину, виде стабла букве необичног изгледа и узгред сазнају више о историји ових локалитета.

По повратку на циљ уследио је заједнички ручак и дружење свих учесника, уз дегустацију локалних специјалитета од домаћих производа.

,,Породично окупљање“ је био назив овогодишње промоције МТБ стазе Борања-Доња Доња Трешњица и промоције новог планинарског клуба „Шарена Буква“ из Малог Зворника и њихове прве стазе. Акција у којој су учествовали фамилија бициклиста из целе Србије, пријатељи и остала родбина планинарских клубова из Лознице и Зворника, мештани села Доња Трешњица, села Планина, који су нам обезбедили ручак, посластице, кафу и неопходну воду. Хвала свим учесницима и мештанима,“ наводи се у саопштењу Планинско бициклистичког удружња „БицикЛО“, из Лознице,

,,Нешто више од 40 бициклиста у организацији Планинско бициклистичког удружња „БицикЛО“, из Лознице, кренуло је са Радаљског језера у 10.00 часова. Путовали су према плану до Шарене букве, Чавчића, а потом низ Гајиће спустили се до Доње Трешњице где су се појавили око 14.00 часова. Једом учеснику из Осечине било је мука, те је из Доње трешњице отишао кући аутомобилом.

Планинари су се окупили у Доњој Трешњици код школе до 9.30 часова:

Планинарско-еколошко удружење „Корак“, Зворник, РС/БиХ, – 30 учесника;

Планинарско друштво „Младост“ Зворник, РС/БиХ, – 10 учесника;

Планинарски клуб „Гучево“, Лозница – 15 учесника;

Планинско бициклистичко удружење „БицикЛО“, Лозница, – 15 учесника;

Планинарско-бициклистичо спортско удружење „Шарена буква“, Радаљ – 40 учесника.

Захваљујемо се члановима група „Светла Србије“, као и ОШ „Милош Гајић“, Амајић.

Посебно смо поносни на чињеницу да је међу планинарима било доста ученика ОШ „Милош Гајић“, Амајић, три лозничке основне школе као и средње школе у Зворнику“, рекао је секретар малозворничког удружења планинара и бициклиста Предраг Спасојевић

,,На овај начин наше удружење, у сарадњи са Планинско бициклистичким удружњем „БицикЛО“, Лозница, промовисало је сеоски туризам, природне лепоте наше општине, боравак и активности у природи уз велико учешће деце и младих. Поносни смо на чињеницу да је било преко стотину учесника ван наше општине који су понели изванредне утиске. Са многима је већ направљен договор да поново дођу да планинаре са нама. Најмлађи учесник марша имао је непуних шест година, а најстарији осамдесет!

Посебно се захваљујемо на помоћи и раду: Љубинки Бојић, Милени Матовић, Александри Глуваков, Биљани Бојић, Биљани Ерић, Ненаду и Радмили Вучетић, Драгици Којић и Маји Тадић“, истакао је Спасојевић.

Детаљније: 

Планинарско-бициклистичка акција – 4. јун 2017. године

Извори и фото галерија: : Планинарско-бициклистичко спортско удружење „Шарена буква“ / Општинска управа општине Мали Зворник / Бициклистичко-планинарско удружење ,,БицикЛО“ из Лознице / Миодраг Ћирић Ћиро / Милош Радојчић / Предраг Пеђа Спасојевић

Новинари: Љиљана Ристановић / Далибор Крстић

 

Share