Усвојен извештај о раду Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник током ванредног стања

Усвојен извештај о раду Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник током ванредног стања
 
Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник усвојио је извештај о раду непосредно пре и за време ванредног стања у Републици Србији, уведеног ради спречавања ширења епидемије вируса Корона.
 
Образлажући извештај, командант Штаба и председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић рекао је да је поносан на чланове Штаба и суграђане, који су заједно, током ванредног стања, показали максималну озбиљност и одговорност у поступању, што је резултовало досадашњом успешном борбом против Ковида 19.
 
Он је подсетио да су се на подручју малозворничке општине, у време када је талас епидемије у Србији био најјачи, захваљујући адекватном и правовременом реаговању свих чинилаца у локалној заједници, догодила само два случаја оболелих, која су се вирусом Корона инфицирала приликом боравка у болници у Београду, те да су оболеле особе након откривања инфекције успешно излечене.
 
 
 
Општински штаб за ванредне ситуације у Малом Зворнику за време ванредног стања био је у готово сталном заседању, спроводећи на локалном нивоу мере и препоруке Владе Републике Србије, донете у циљу сузбијања епидемије.
 
Одржано је 15 седница, на којима су усвојени: 31 наредба, две измене наредби, 27 закључака и три препоруке.
 
Позивни центар општине Мали Зворник, који је локална самоуправа формирала по наредби Штаба одмах након увођења ванредног стања, у циљу подршке грађанима, свакодневно је пружао помоћ старим и угроженим суграђанима, лицима са инвалидитетом и особама којима је решењем санитарне инспекције била одређена мера изолације, ради спречавања могућег ширења инфекције.
 
Пружање помоћи становништву, током забране изласка и кретања, огледало се углавном у набавци и достављању неопходних животних намирница и лекова на адресу суграђана.
 
Чланови Штаба сложили су се у оцени да је рад позивног центра био веома ефикасан и успешан, те да је олакшао функционисање локалне заједнице током ванредног стања.
 
Од проглашења ванредног стања до његовог укидања, тачније од 15. марта до 06. маја текуће године, позивни центар општине Мали Зворник евидентирао је 338 позива грађана, од чега је остварено 219 излазака на терен.
 
Најчешће је тражена помоћ у виду куповине и доставе животних намирница, лекова и подизања пензија.
 
Помоћ становништву на трену пружали су чланови оперативних тимова, формираних у свакој од 11 месних заједница на подручју општине.
 
Успешном функционисању позивног центра веома су допринели и волонтери, које је општина Мали Зворник, у сарадњи са медицинским особљем Дома здравља, претходно обучила за рад и опремила неопходним заштитним средствима.
 
Евидентирано је и 119 позива с циљем добијања различитих информација, а најчешће тражене информације тицале су се услуга инфо центра, мера самоизолације, могућности преласка државне границе, добијања дозвола за кретање за време полицијског часа и начина подизања пензија.
 
Позитивно је оцењен и рад осталих служби и установа, чији представници учествују у раду Штаба за ванредне ситуације у Малом Зворнику.
 
Командант Штаба Зоран Јевтић похвалио је сарадњу међу институцијама у општини, истакавши као посебно значајну и добру сарадњу локалне самоуправе, Полицијске станице и Дома здравља.
 
Он је рекао да у раду није било намерних грешака, већ повремено мањих несналажења, из којих су извучене одређене поуке.
 
Председник општине Мали Зворник рекао је да је најкритичнији тренутак била појава поменута два случаја оболелих, као и да је највећа бојазан од ширења инфекције владала у време васкршњих и првомајских празника, када је у општину Мали Зворник пристигао већи број грађана на одмор.
 
Наводећи да је епидемија показала да је локална заједница способна да се носи са изазовима и кризним ситуацијама и да се тимским радом може доста тога постићи, Јевтић је пожелео да се слично никада не понови и изразио наду да новог таласа епидемије неће бити.
 
Он је закључио да ће општина Мали Зворник у сваком случају радити на даљем унапређењу сектора цивилне заштите и да у том циљу ускоро предстоји набавка заштитне опреме за Јединицу цивилне заштите.
 
Ради побољшања опремљености Дома здравља, предвиђена је куповина новог санитетског возила и неопходне лабораторијске опреме, у укупној вредности од око 7.200.000 динара.
 
Према његовим речима, део средстава за куповину возила, у износу од око 600.000 динара обезбедили су локални привредници, док ће остатак потребног износа обезбедити општина из буџета.
 
Извор: Општинска управа Мали Зворник
 
Фото: Општинска управа Мали Зворник
 
Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима.
 
#Мали_Зворник #Подриње #Србија #СРБ
 
#Mali_Zvornik #Podrinje #Serbia #SRB
 
#Covid19 #Corona #Sačuvajživote
 
Share