Ускршња честитка православним верницима

Поводом највећег и најрадоснијег хришћанског празника Васкрса, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић упутио је честитку верницима, уз жељу да празничне дане проведу у благостању, са својим најдражима.

„У име општине Мали Зворник, у своје лично име и у име својих сарадника, православним верницима са обе обале реке Дрине упућујем најискреније честитке за Васкрс и желим да дане Христовог васкрсења проведу у благостању, са породицом и пријатељима. Мир Божји, Христос Васкрсе!”, наведено је у честитки председника општине Мали Зворник.

Православни хришћани, који поштују Јулијански календар, прослављају најрадоснији празник – Васкрсење Исуса Христа када се завршава и седмонедељни пост. Васкрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победа вере и живота над смрћу.

За Васкрс се прва молитва служи пред затвореним вратима храмова која се отварају тачно у поноћ када се први пут после Великог петка и Велике суботе, у знак радости васкрсења оглашавају прва звона.

У православним хришћанским црквама се на Васкрс отварају Царске двери на олтару, чиме се симболично указује да је Исус својим васкресењем победио таму и смрт и отворио рајска врата и пут спасења читавом људском роду.

У име одборника локалног парламента и у своје лично име, честитку православним верницима и свештенству упутио је и председник Скупштине општине Мали Зворник Радован Тадић, у нади да ће највећи хришћански празник свима донети здравље, духовни спокој, толеранцију и срећу.

Извори: Општина Мали Зворник / Мали Зворник инфо / Политика

 

Share