У суботу освећење звоника на цркви Часног крста у Малом Зворнику

Управа парохије Малог Зворника позива вернике из Подриња, Јадра, Азбуковице, Рађевине, Подгорине, али и са друге обале реке Дрине, да у суботу, 21. јула, на дан Светог Прокопија, када малозворничка општина прославља своју крсну славу и заштитника места, присуствују молитви у Цркви Сабора свих Срба светитеља, као и освећењу крста, звона и звоника на Цркви Часног крста, укопаној у стени поред магистралног пута, недалеко од моста краља Александра Првог Карађорђевића.

Овим поводом биће организован и културно-уметнички програм од 15 сати, а, како је најављено, наступиће хорови изводећи духовну музику. Следи избор кумова крста и звона, подела икона и барјака, а освећење ће у 18 часова обавити владика Лаврентије са свештенством шабачке епархије. По завршетку молитве следи подизање звоника на „Новом Острогу”, како верници називају необичну богомољу, а потом вечера и народно весеље.

Ова необична црква у стени обронака планине Борање, откривена је пре 14 година, а исклесана је у пећини у периоду између 1932. и 1934. године, у време када је грађен тајни подземни град краља Александра Карађорђевића. У цркви се сваког петка одржава акатист и молитва за здравље, пре пар година набављено је звоно на којем се уписују имена приложника, а звоник ће бити постављен на врху стене, на висини од 33 метра што симболизује Христове године. На средини урађен је мозаик Острога и Светога Василија, а поред и мозаици још шест светитеља.

Црква сва у Христовом знаку, у знаку броја 33:

Унутрашњост пећинске цркве је у облику крста и сва је у знаку броја 33. Исус Христос је живео 33 године, радови су почели 1933. године а ходници који су постављени у облику крста су дуги по 33 метра.

Сваке године на дан Светог великомученика Прокопија, крсне славе Малог Зворника, организује се литија која креће од цркве а завршава у пећинском храму, где свештенство држи службу и освештава се краљева чесма поред самог улаза у цркву.

Доласком протонамесника Милете Товаровића у малозворничку парохију, започети су радови на рашчишћавању овог простора, а онда су 2004. године почели са богослужењем сваког задњег петка у месецу. Од пролећа 2010. врше службу сваког петка, а планирано је да се суботом служи литургија за све упокојене у реци Дрини, било да су смрт нашли насилним путем или су добровољно себи одузели живот у реци. Годинама, права драгоценост цркве је крст, који је у Мали Зворник, преко Канаде, стигао из Индије.

Извори: Лозничке новости / Вечерње Новости / Мали Зворник инфо / Општина Мали Зворник

Фото: Оливер Бунић / Ringier Axel Springer (RAS) Србија

Новинари: Далибор Крстић / Слободан Пајић / Драго Гајић

Прилог: Фото галерија

Share

One thought on “У суботу освећење звоника на цркви Часног крста у Малом Зворнику

Comments are closed.