Искра омладинског активизма: Вршњачки едукатори о промоцији толеранције и превенцији насиља

Укључујући се у различите едукативне пројекте, средњошколци у Малом Зворнику у прилици су да на креативан начин, уз дружење и размену мишљења са вршњацима, уче о темама од значаја за развој младих. Четворо малозворничких средњошколаца прошло је овогодишње тренинге на Гучеву, у организацији Удружења грађана „Искра“ из Лознице, и стекло звање вршњачких едукатора, који су у наставку пројеката обучавали остале ученике, дајући им прилику да употпуне своја знања о темама, којима се формално образовање не бави у великој мери.

Око 150 малозворничких средњошколаца учествовало је у пет радионица организованих у оквиру пројекта „Млади у борби против дискримининације“,  док су пројектом, „Водите љубав, а не рат II“, посвећеним унапређењу знања о заштити репродуктивног здравља младих и превенцији насиља у партнерским односима, обухваћени сви ученици Средње школе Мали Зворник, њих 296.

Два таква пројекта, чија је реализација у току, у сарадњи Средње школе у Малом Зворнику, локалне Канцеларије за младе и Удружења грађана „Искра“ из Лознице, омогућавају ученицима да сазнају више о дискриминацији, очувању репродуктивног здравља и превенцији насиља у партнерским везама, док ће трећи, који је у припреми, путем радионичарског рада,  младима предочити веома изражени проблем насиља на утакмицама, такозваног „навијачког насиља“, говорити о узроцима његовог настанка, као и могућностима и начинима да се оно умањи и спречи.

Удружење грађана ,,Искра“ Лозница реализује пројекат „Водите љубав, а не рат II“, који финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије у циљу заштите репродуктивног здравља младих и превенције насиља у партнерским везама. Пројекат се реализује у партнерству са Канцеларијама за младе (КЗМ) града Лозница и општина Крупањ, Мали Зворник, Бајина Башта, Осечина, Лајковац и Обреновац, а траје пет месеци, од 1. августа до краја 2017. године. Задатак пројекта је да се младима кроз вршњачку едукацију и активно учешће у филмским сценама разумеју родни стереотипи и дају препоруке за остваривање квалитетних и равноправних веза.

У Малом Зворнику је одржана едукација ученика прве и друге године средње школе на тему заштите репродуктивног здравља и превенције насиља у партнерским везама. Татјана Николић и Ивана Несторовић су вршњачки едукатори у Малом Зворнику за заштиту репродуктивног здравља. У Оквиру овог пројекта планиране су и трибине за родитеље, током децембра месеца, у свим местима.

Циљ пројекта је и да се путем трибина за родитеље и просветне раднике, акцијама, медијском кампањом и коришћењем друштвених мрежа јавност сензибилише о важности очувања репродуктивног здравља младих, у циљу очувања репродуктивног потенцијала младих и целе нације. Промовисаће се ненасилно понашање што ће у крајњем исходу допринети толерантнијем друштву, родној равноправности и смањењу учесталости насиља у адолесцентним везама и бољем психичком и физичком здрављу нације у целини.

Обука вршњачких едукатора (ВЕ) за 22 средњошколца са циљем подизања нивоа знања и вештина о заштити од насиља у партнерским везама, заштите репродуктивног здравља (Sexual & Reproductive Healthcare), спречавању полно-преносивих инфекција (HIV/AIDS), организована је тако да оспособи младе едукаторе да на занимљив начин, уз употребу филма у вршњачкој едукацији, информишу више од 2000 средњошколаца у 11 школа из седам места о неприхватљивости насиља у везама, разумевању родних стереотипа и стварању нулте толеранције на насиље и развијању одговорног понашања.

Током обуке младих ВЕ, предавачи и тренери из НВО ,,Искра“ били су: примаријус др Нада Ђурић, Љиљана Ранковић, Надица Полић, Маја Бојанић и психолог dr sci Живка Мићановић Цвејић. Психотерапеуткиње Маријана Радуловић и Јелена Милић Јерковић из Асоцијације за лични тренинг, едукацију, развој и оснаживање (АЛТЕРО) Београд, посебно су едуковане за превенцију и сузбијање родно заснованог насиља. Монтажа и постпродукција филма реализоване су у студију у Београду, за шта је задужена Милица Батричевић.

„Млади против дискриминације“ је пројекат подржан од стране Канцеларије за људска и мањинска права. Вршњачки едукатори из Малог Зворника су ученице четвртог разреда Туристичке школе у Малом Зворнику, Марина Радосављевић и Миљанa Ковачевић.

Тренинг за обуку 15 вршњачких едукатора одржан је почетком октобра на Гучеву. Циљ тренинга је да се стекну знања и вештине за борбу против дискриминације, које преносе својим вршњацима. Такође да се оспособе да делују и у својој  заједници како би радили на оснаживању младих, за остваривање права и предузимање и коришћење механизама за борбу против дискриминације. На тренингу су стечана знања из области препознавања различитих облика дискриминације, оспособљени су да разликују предрасуде, стреотипе, и утицај дискриминације на друштвени живот младих.  Млади су на тренингу упознати са дискриминацијом по различитим основама у односу на различите групе: деца, млади Роми, млади са инвалидитетом, жене, оболели: ХИВ позитивни, оболели од рака, бивши зависници, затим ЛГБТ популација и слично. Млади вршњачки едукатори и едукаторке обучени су за самосталано извођење вршњачке едукације у средњим школама у својим местима. Програм тренинга се одвијао уз интерактиван рад, осмишљен је од стране стручног тима Искре, а ангажовани су и предавачи из области људских права, социјалне и здравствене заштите, психологије, комуникације, решавања конфликата, социјалног маркетинга, педагошка асистенткиња. Метод рада на тренингу је реализован кроз вежбе, радионице, рад у групи, презенатације. Вршњачки едукатори, за око 1000 ученика средњих школа у Лозници, Богатићу и Малом Зворнику, дефинишу толеранцију са 17 појмова као Уздржаност; Праштање; Разумевање; Ненасиље; Емаптију; Уважавање; Пријатељство; Прихватање; Разноликост; Слушање; Љубав; Право на различитости; Поштовање; Стрпљење; Савет; Попуштање; Трпељивост. Толеранција је поштовање, тимски рад, љубав, стрпљење, поштовање туђих мишљења, разумевање, избегавање сукоба разговором, прихватање, неосуђивање других, хуманост, поверење, прихватање разлика и уживање у њима, саосећајност, смелост и подржавање других.

Ученици ће бити оснажени да се на различите начине боре против дискриминације. Подељен им је едукативни материјал са циљем да се смање предрасуде када су у питању Роми, али и друге осетљиве групе грађана као што су особе са инвалидитетом, сиромашни, особе са ретким или ређим болестима… Такође је циљ да се на младе утиче да се смањи говор мржње, заступа и промовише толеранција.

НВО ,,Искра“ у Лозници организује и спортске турнире под мотом ,,Млади против дроге“ до краја новембра, месеца борбе против болести зависности.

Извори: Удружење грађана ,,Искра“ / Лознички недељник / Мали Зворник Инфо

Фото галерија: УГ ,,Искра“ / Вршњачки едукатори

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share