Трагична погибија два пилота Војске Србије: Пад авиона МиГ 21 у Брасини

Према нашим првим и незваничним сазнањима, у околини Брасине, у рејону засеока Баре, данас око 9.00 часова, пао је војни авион Војске Србије

Пилот, пореклом из Доње Борине код Малог Зворника, погинуо је приликом извршења дужности, док се за другим трага. Највероватније се нису на време катапултирали како би спречили летилицу да падне на насељено место и убије цивиле.

Повређен је мештанин (1961) у чије двориште је авион пао. Он је превезен у Општу болницу у Лозници и примљен у јединицу интензивне неге. У болници су рекли да је он задобио опекотине грудног коша, главе и руку, али да је свестан и оријентисан. Осим опекотина, нема других повреда.

Саопштењем се огласило Министарство одбране Републике Србије:

„Два пилота Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије погинула су данас око 9.10 часова приликом пада авиона МиГ-21 у рејону села Брасина код Малог Зворника обављајући своје летачке задатке. Министарство одбране, након обавештавања свих чланова породица погинулих пилота, обавестиће јавност о именима пилота.

Место трагедије обишли су и разговарали са очевицима министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић и командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Бране Крњајић.

Након увиђаја који су обавили и цивилни и војни органи, начелник Генералштаба формирао је Комисију за испитивање ванредног догађаја на челу са начелником Управе за развој и опремање бригадним генералом Миланом Поповићем, а командант Ратног ваздухопловства и ПВО формирао је стручну комисију за утврђивање узрока удеса авиона МиГ-21 коју води начелник штаба Команде РВиПВО бригадни генерал Александар Бјелић.

Телеграме саучешћа породицама погинулих пилота упутили су врховни командант Војске Србије Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић. 

Авион МиГ-21 прегледан је пре полетања у складу са свим процедурама и након прегледа констатовано је да је исправан и спреман за лет.”

Војни авион је двосед МиГ 21, летелица старије генерације.

Авион је био у саставу 101. ловачке авијацијске ескадриле „Витезови”, 204. ваздухопловне бригаде на аеродрому Батајница.

Реч је о једином МиГ-у 21 који је био активан у Војсци Србије, двосед (евиденцијски број 16185) који је ремонтован 2016. и који је био најмлађи МиГ-21 набављен децембра 1986. године. Након ремонта одобрено му је да може да лети до 2026. године, а после ремонта је био приземљен 2018. године, да би поново почео да лети почетком маја ове године.

РВ и ПВО бивше Југославије набавило је у периоду 1977. до 1982. 24 авиона МиГ – 21 УМ док је још један, управо овај примерак стигао четири године касније. 16185 је произведен 1. децембра 1986, у ЈРВ је уведен 26. децембра исте године и представља најмлађи МиГ-21 који је набављен за потребе ЈНА.

Извори: Мали Зворник инфо / Ваздухопловни портал Србије Tango Six / Министарство одбране Републике Србије 

Фото: Спутњик вести Србија / Зворник данас


Share