Свечани пријем поводом успеха светске шампионке Саре Ћирковић

У години највећег успеха, без пораза, незаустављива репрезентативка Републике Србије Сара Ћирковић била је победница финалног меча на Светском првенству у боксу за узраст млађих сениора и крајем новембра донела је блиставо златно одличје из Шпаније у Београд, прву медаљу за српски омладински бокс након 24 године.

На медаљу у овом веома важном узрасту српски бокс чекао је од 1998. године, када је у метрополи Аргентине, Буенос Ајресу, сребро освојио Геард Ајетовић, док је Дејан Рибаћ освојио бронзу.

Сара наступа за женску боксерску репрезентацију Србије. Члан је боксерског клуба „Обилић ТРБ” Зворник (у Републици Српској) и „Обилић 1389” у Малом Зворнику (у Србији).

Уважавајући чињеницу да је Ћирковићева репрезентовала и нашу средину, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, у организацији Спортског савеза Дрина, уприличио је сусрет са светском и европском омладинском шампионком у боксу и њеним тренером Мирком Ждралом, који су узор бројним поклоницима спорта у општинама Подриња и регије Бирач.

За Сару је Братунац исходиште и родна груда, Зворник тренутно идеалан амбијент где у истој улици има услове за свакодневне тренинге у матичном Клубу борилачких спортова „Обилић” и школску установу како не би занемарила формално образовање, а Мали Зворник је увек мирна лука из које се отискује ка међународним такмичењима као репрезентативка Србије и ниже успехе, освојивши сва одличја у омладинском конкуренцији. Круна њеног досадашњег наступа у рингу била би олимпијска медаља. Париз ће 2024. године по трећи пут (1900 и 1924. године) бити домаћин Летњих олимпијских игара. Уз Лондон (1908, 1948. и 2012.) је то једини град који ће три пута угостити најбоље спортисте планете.

Већ од пролећа, Сару очекују нови изазови у 2023. години, јер ће имати деби у сениорској конкуренцији на Светском првенству за сениорке у далекој и егзотичној Индији, земљи контраста и разноликости.

На питање да ли је, осокољена освајањем свих значајнијих медаља у омладинској конкуренцији, спремна да се суочи са променом која следи по преласку у сениорску конкуренцију, Сара је истакла да је наредна година за њу нови почетак, али не очекује било какав проблем при адаптацији на нове услове јер је током припрема за омладинско светско првенство била, током октобра, спаринг партнер сениоркама Србије и Црне Горе, пре одржавања сениорског Европског првенства у Будви.

Тренер Мирко Ждрало, који у континуитету прати развојни пут Саре Ћирковић од 13. године, сматра да је она већ зрела за такве мечеве, за такве изазове, а свакако да ће током тренинга и припрема који следе унапредити њено физичко стање, како би била равноправна боксерској елити у сениорској конкуренцији. Такмичарску паузу тренер, осим честих интервјуа и пријема, користи за контакте са кондиционим тренерима који су спремни да прате Сару и дужи период одсуствују током базичних припрема. Припреме ће захтевати боравак у иностранству, а настоји се да успоставе дугорочну сарадњу са трофејним репрезентацијама Ирске или Турске, које су светске силе. План припрема и боравка биће довршен до јануара. Сара је својим успесима већ превазишла све у окружењу, надмашила све такмичарке у региону и природно је да се усавршава у амбијенту који ће подстицајно деловати на њене даље кораке у овој племенитој вештини.

„Узимајући у обзир да ниједна земља са Балкана, у мушкој и женској конкуренцију, није имала своје представнике у финалу светског првенства, говори вам колико је у овом тренутку Сара изнад домашаја било ког такмаца у региону. Не можемо рачунати на припреме у Републици Српској, Босни и Херцеговини и Србији са Сариним узрастом, али сениорска репрезентација Србије има јако добру боксерку Рускињу и Јелену Јанићијевић која је освојила бронзу на Сениорском европском првенству ове године, те можемо рећи да рачунамо на пар девојака са којима може адекватно да спарингује и могу узајамно помоћи једне другима.”

Према Ждраловим речима, откако је основан БК „Обилић 1389” у Малом Зворнику, однос са локалном самоуправом је изванредан. Један од дугорочних циљева, о коме је било речи и током данашњег пријема код председника општине Мали Зворник, је да се омогући адекватан простор у коме би били смештени реквизити и спортска опрема, од одеће, обуће, до џакова и ринга. Школске сале су увек привремено решење, а током епидемије вирусом корона, та сарадња је онемогућена, упркос најбољим намерама. Разговарало се о адекватној локацији и могућностима изградње сале, уз помоћ Боксерског савеза Србије и Министарства спорта. Сви ти репрезенти државе Србије, као и општина Мали Зворник цене досадашње успехе Клуба борилачких спортова Обилић. Деца са овог поднебља, Сара Ћирковић и Срђан Томић доказују да имају и дар, таленат и карактер да донесу одличја у Србију и Мали Зворник, тако да би ова општина могла бити један од центара Србије за развој бокса.

„Не можете прећи море тако што ћете само стајати и гледати у њега!” 🌊

Коментари: Мали Зворник инфо

Д.В.К.

Фото: Мали Зворник инфо / Општинска управа општине Мали Зворник / Brian Taylor Photo (USA Boxing) / Бокс запис / International Boxing Association (IBA)

Пројекат „Промоција спорта – промоција здравог живота” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2022. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Златна година Саре Ћирковић: Тријумфални повратак са омладинског првенства света

 

Share