Средње Подриње безбедно од поплавног таласа из горњег тока Дрине

Обилне падавине протеклих дана подигле су ниво Дрине, али тренутно нема опасности да би се та река могла излити у свом доњем току толико да значајно угрози безбедност насеља у средњем Подрињу.

Према речима Томице Јовановића, директора ХЕ „Зворник“, тренутни доток воде из горњег слива реке Дрине је око 1200 m3/s  и ова хидроцентрала, која припада Огранку „Дринско-Лимске хидроелектране“ д.о.о Бајина Башта, данас испушта воду испод линије редовне одбране од 1500 m3/s. Да би се акумулација припремила за најављени прилив воде у наредним данима испуштаће се мало више воде, од 1300 до 1400 m3/s .

 ХЕ Зворник је грађевински пројектована на проток воде од 9600 кубних метара у секунди (1 m3/s = 1000 литара у секунди). Поређења ради, 2010. године, када је дошло до поплава великих размера, низводно од Малог Зворника, проток воде је достизао максимум од 4.200 кубних метара у секунди.

Највећи поплавни талас је прошао, уверавају из локалних Штабова за ванредне ситуације широм Србије.

Ванредна ситуација је проглашена у Чачку, Ариљу, Лучанима, Тополи, Пожеги, Ивањици, Бајиној Башти, Краљеву, Рашку, Новом Пазару, Љигу и Рачи, Косјерићу, Пријепољу и Трстенику.

Извори: Мали Зворник Инфо/B 92/Blic Online

Корисни линк: Хидро аларм – Прогнозиране хидролошке појаве за датум:  09. март 2016.

http://www.meteoalarm.rs/ciril/hidro_alarm.php

Фото галерија: Сања Лазаревић/Селена Крстић

Share