Свечани пријем за представнике медија из Подриња: Вишегодишњи пројекти пред реализацијом

Поводом новогодишњих и божићних празника, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић организовао је у петак, 4. јануара, пријем за новинаре и представнике локалних, регионалних и националних медија на којем је истакао да ће општинско руководство у новој години посебну пажњу посветити отварању нових радних места, развоју туризма у овом делу Подриња и завршетку започетих инфраструктурних послова. Пријему су присуствовали челници локалне самоуправе, председник Скупштине општине Мали Зворник Радован Тадић, директор ЈКП „Дрина” Драган Чикарић и стручни сарадник Општинске управе Мали Зворник Младен Перић.


Јевтић је подсетио шта је све учињено у протеклих 12 месеци и истакао да је Мали Зворник имао свесрдну подршку државе, од које очекује и у наредном периоду залагање за унапређење живота у овој општини.
Председник малозворничке општине Зоран Јевтић је рекао да планирају и проширење индустријске зоне, како би инвеститори имали где да дођу и отворе нова радна места, а задатак за ову годину је уз завршетак радове на секундарној водоводној мрежи у Доњој Трешњици и Амајићу, наставак изградње водоводне мреже до Цулина, као и завршетак мреже у Доњој Борини и Брасини, а и Радаљу.

„Још почетком 2018. године имали смо посету инвеститора из Русије који су заинтересовани за Радаљску бању, а потом смо угостили и представнике компаније из Турске с којом смо у мају потписали уговор о сарадњи и која ће у овој години отворити погон текстилне производње за првих 300 радника. Како је најављено, већ у наредној години до посла у овој фирми требало би да дође још 200 нових радника. У фебруару нас је посетио министар Расим Љајић, када је обишао подземни град Карађорђевића, а сада већ увелико трају радови на уређењу овог простора од којег очекујемо значајно побољшање у области туристичке понуде. Ако све буде текло како је планирано, овај комплекс ће већ у априлу бити отворен за прве посетиоце”, рекао је Јевтић.

Он је казао да Мали Зворник шири круг својих пријатеља и да је поред Косовске Митровице остварио побратимске односе и са Трговиштем, Херцег Новим, Убом, а у плану је братимљење и са Белом Паланком. До сада је успостављена сарадња Малог Зворника са риболовачким удружењем Херцег Новог, културно-уметничким друштвом Трговишта, очекује се повезивање спортских друштава и манифестација Уба и Малог Зворника, а хуманитарни карактер односа је најизраженији у контактима са Косовском Митровицом, која је помагала општини Мали Зворник у време бујичних поплава 2014. Заузврат, недавно су челници општине Мали Зворник хиљаду новогодишњих пакетића малишанима у предшколској установи „Даница Јарамаз”, ученицима Основне школе „Владо Ћетковић” и Школе за основно и средње образовање „Косовски божур”. Јевтић је изразио задовољство чињеницом да братимљење није само формално или симболично.


Суфицит буџета је инвестиран у инфраструктуру и обавезе из 2018. године су пренете, реализоваће се у овој години. За развој и капиталне инвестиције локална самоуправа може издвојити максимално 70 до 80 милиона динара. Као девастирано подручје, општина Мали Зворник добија 135 милиона трансфера од Републике, а 100 милиона за коришћење обале у пословне сврхе. Без тих средстава општина Мали Зворник не би функционисала. „Уложена су значајна средства државе и локалне самоуправе за адаптацију, реконструкцију и санацију објеката некадашњег Дрвно индустријског предузећа „Ново Гучево” у Доњем Насељу које је Општина прибавила у својину, како би се адаптирали према потребама инвеститора из Турске, а све у циљу бржег доласка инвеститора, отварања погона и новог запошљавања. Вредност радова који су у току је око 50 милиона динара. Ми улажемо 10 милиона динара, а извесно је да ће турски инвеститор у постојење за прераду отпадних вода уложити око пола милиона евра, јер би наш погон у Малом Зворнику био оспособљен и за прање произведеног текстила”, рекао је Јевтић. Прање текстила ће се обављати у погону који отвара фабрика „YGS текстил”, део турске компаније „Maydenim Текстил” и тај захтевни технолошки систем захтева посебна улагања у поступак који ће обезбедити заштититу квалитета животне средине и постизање квалитетнијег животног окружења. Иако, првобитно, Меморандум о сарадњи између општине Мали Зворник и ове турске компаније није предвидео у првој години израду постројења за филтрацију отпадних вода, констатовано је да је оно нужно за спречавање загађења, па ће бити завршено у првој, а не у другој фази – 2020. године. Сви објекти и сва средства остају локалној самоуправи, тако да ове измене не представљају препреку за отварање погона, већ изазов који захтева око 4.000 квадратних метара простора за савремено постројење, које задовољава актуелне и будуће строге стандарде Европске уније у области заштите животне средине.


Јевтић истиче да се општина Мали Зворник, поред изворних прихода и уступљених прихода од Републике Србије, мора ослонити и на способности својих стручних служби да конкуришу за бројне пројекте, јер је могуће обезбедити значајна средства од око милион евра. Ови пројекти су значајни за уградњу котларница на биомасу у школским установама, обнову фасада, енергетску ефикасност зграде Општинске управе и две основне школе, у Великој Реци и Доњој Борини, по узору на Основну школу „Бранко Радичевић”.
Председник општине Мали Зворник најавио је у 2019. години улагање у спорт, уређење фудбалског игралишта у Великој Реци, оснивање веслачког клуба, сређивање верских објеката, као и формирање адресног регистра.


„После Лознице, прва смо општина која је добила сагласност државе да региструјемо и именујемо све улице на подручју општине. У овој години очекујемо да више ниједан грађанин не буде без адресе становања. Улагаћемо у наталитет, помагати брачне парове којима је неопходна вантелесна оплодња, бринућемо о безбедности најмлађих у сабраћају, што смо већ започели куповином и уручењем бесплатних ауто седишта, а помоћи ћемо и онима којима је потребна кућа. Планирамо и проширење индустријске зоне, како би инвеститори имали где да дођу и отворе нова радна места, а задатак за ову годину је и наставак изградње водоводне мреже до Цулина, као и завршетак мреже у Доњој Борини и Брасини, за шта је планирано 12,5 милиона динара. То су две месне заједнице у којима је још увек на снази ванредна ситуација, још од 2014. године, због загађене воде. Око три милиона динара биће уложено у туристичку сигнализацију, како би се означили сви туристички потенцијали и локалитети у општини Мали Зворник. Јавно-приватно партнерство у области путоградње ће у наредне две и по године омогућити асфалтирање од 120 до 150 километара локалних и некатегорисаних општинских путева”, најавио је Зоран Јевтић поручивши да Малозворничани очекују боље дане и берићетну 2019. годину.

Извори: Мали Зворник инфо / Лозничке новости

Фото галерија: Мали Зворник инфо/Општинска управа Мали Зворник

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share