Савет Мачванског управног округа у Малом Зворнику заседао на тему унапређења цивилне заштите

Стање и организација цивилне заштите на територији Мачванског округа, изазови са којима се суочавају локалне самоуправе и начини превазилажења проблема у овој области тема је седме седнице Савета Мачванског управног округа, одржане данас у Малом Зворнику. Заседању су присуствовали председници општина и градова са овог подручја, те представници Окружног штаба Сектора за ванредне ситуације из Шапца и Министарства одбране Републике Србије.

Председавајући седници и начелник Мачванског управног округа Владан Красавац изјавио је да је тема седнице веома значајна, с обзиром на чињеницу да су климатске промене евидентне и да се свакодневно дешавају немилосрдни одговори природе на ову појаву, у виду земљотреса, поплава, пожара и клизишта, са којима општине имају доста негативних искустава.

Красавац је навео да локалне самоуправе, на челу са Мачванским управним округом, треба више да раде на превенцији ризика од елементарних непогода и јачању својих капацитета за деловање у ванредним ситуацијама, а не само да троше средства на санацију последица и обнављање.

Према његовим речима, стање у области цивилне заштите је разнолико, јер поједине општине опредељују средства за обуку, опремање и друге активности јединица цивилне заштите, док су друге мање активне у томе.

Он је истакао да је циљ да се та ситуација поправи и изједначи у свим општинама, да се утврди стање људских ресурса и привредних субјеката који могу помоћи у евентуалном спашавању, евакуацији и свакој другој помоћи људству у ванредним ситуацијама и да јединице цивилне заштите буду доведене у стање да могу адекватно допринети у различитим непредвидивим догађајима, јер ће се они десити, само је питање када и где.

Красавац је рекао да општине зато морају бити спремне и да је у том циљу и данашњи састанак.

На питање новинара о томе које су мере превенције ризика од елементарних непогода предвиђене за Мали Зворник, с обзиром да се у овој општини одржава састанак посвећен поменутој теми, Красавац је одговорио да је Мали Зворник имао негативно искуство везано за бујичне поплаве и клизишта и да ће тема у свакој од општина бити разрађивана у делу који се тиче искуства које су имале у прошлости.

Изразивши задовољство што је општина Мали Зворник домаћин састанка Савета Мачванског управног округа, председник општине Зоран Јевтић рекао је да је, пре почетка седнице, начелника Красавца детаљно информисао о свему што ова општина ради и предузима на плану превенције ризика од непогода, као и о проблемима са којима се суочава радећи на том плану.

Он је навео да је општина Мали Зворник кренула у процедуру оспособљавања и опремања Јединице цивилне заштите, те да су с тим у вези актуелне различите јавне набавке, израда пројеката и неопходне техничке документације, а да је локални парламент раније усвојио Оперативни план одбране од поплава.

Истакавши да су у буџету за текућу годину опредељена средства за опремање Јединице цивилне заштите и да су издвајања за ову намену предвиђена и у наредној години, Јевтић је рекао да ће опремање дела ове јединице бити завршено до Нове године, те да су након тога предвиђене обуке за њене припаднике, како би што спремније дочекали евентуалне ризичне ситуације.

Према његовим речима, општина Мали Зворник од 2014. године урадила је много тога на плану превенције ризика од напогода, највише у делу уређења речних корита, која су, због стања у којем су се налазила, изазвала највише проблема и у највећој мери допринела поплавама.

Израђено је више планова детаљне регулације речних корита на подручју општине и пројектно – техничке документације са којом локална самоуправа намерава да аплицира код различитих донатора и обезбеди средства за адекватно уређење бујичних река и потока.

За санацију постојећих клизишта ова локална самоуправа има спремних девет пројеката, са неопходном техничком документацијом, за које средства намерава да затражи на конкурсима код надлежних министарстава и страних донатора.

Поред свега наведеног, општина Мали Зворник сваке године значајна средства издваја и за пошумљавање приватних парцела грађана, које, како је истакао председник општине, такође игра важну улогу у превенцији од поплава и клизишта.

Љиљана Ристановић

Пројекат „Мали Зворник – Где смо 5 година након поплава?” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2019. години.

Share