Сара Ћирковић у осмини финала заустављена у Индији

Српскa бокс репрезентативкa Сара Ћирковић 🇷🇸 , у категорији до 52 килограма, једногласном одлуком судија поражена је од Ринке Киношита (Rinka Kinoshita) из Јапана  🇯🇵, актуелнe шампионкe Азије (ASBC – Asian Boxing Confederation) – од новембра 2022. године.

Боксерке Србије на Светском првенству у Индији оствариле су пет победа, али су заустављене у квалификационим борбама на путу ка освајању медаља.

„Сара Ћирковић (52 kg), Николина Нина Гајић (70 kg), Наталија Шадрина (60 kg), Јелена Јанићијевић (63 kg), Снежана Шиљковић (48 kg), Милена Матовић (66 kg) и Јелена Зекић (54 kg) достојанствено су се опростиле од овог великог такмичења, и ми им честитамо на приказаним борбама у рингу, јер су у равноправним мечевима биле на корак до победа… Оне су понос нашег бокса, зато настављамо да их подржавамо на путу ка квалификацијама за Олимпијске игре”, истакнуто је у саопштењу Боксерcког савеза Србије. 

„Нажалост, данас смо поражени у осмини финала Свјетског првенства од актуелне шампионке Азије Ринке Киношита. Након анализе меча, хладне главе могу рећи да је ринговни судија ушао у овај меч са намјером да он одлучи побједника, па је тако сјецкао Сарине акције некаквим опоменама, а половином друге рунде када се меч ломио дао је јавну опомену Сари за „држање”, што наравно психолошки утиче и мијења сам ток меча у сваком смислу.

Међутим, као неко ко својим боксерима никада не тражи оправдања за пораз у суђењу и очекујем да се увијек издигну изнад тога, ипак желим прокоментарисати одлуке судија, јер су у јеку ИБА реформе суђења и много труда се улаже у то, да чак тренери не смију поздрављати судије на СП које познају, а заправо тамо гдје је највише потребно остављено је највише простора, а то је управо на рингу, па тако судије паушално могу да броје боксерима и дају јавне опомене по свом нахођењу, без јасно утврђеног и конкретног правила.

Што се тиче самог Сариног наступа на сениорском првенству свијета, Сара је мени лично потврдила оно што сам већ знао, а то је да има изузетан карактер, па тако и у овом мечу гдје је све било против ње, изузетну Јапанску боксерку је у трећој рунди у буквалном смислу разбила и доводила до ивице нокдауна, па је тако и убједљиво побједила ту трећу рунду, иако се чак и ту нашао судија из Аргентине који као да није ни гледао меч па је по аутоматизму дао ту рунду Јапанки. Хвала свим пријатељима на подршци, а Сара је на овом СП најавила да су испред ње велике ствари”, казао је тренер Мирко Ждрало непосредно по завршетку меча, 20. марта.

Извори: Боксерски савез Србије (БСС)/ International Boxing Association (IBA) / Боксерски клуб Обилић – 1389 МЗВ / Боксерски клуб Обилић ТРБ Зворник

Фото: IBA Women’s World Boxing Championships

Коментари: Мали Зворник инфо

Д.В.К.

Сара Ћирковић пласирала се у осмину финала сениорског првенства Света за жене

Share