Сара Ћирковић освојила сребро за Србију на Европском првенству

Боксерка Сара Ћирковић освојила је сребрно одличје за Србију на Европском првенству за младе у Будви. У борби за злато са Италијанком Софијом Мацони (Sophia Mazzoni), на првенству Старог континента, пресудиле су финесе противнице и спортска срећа. 

У категорији до 50 килограма: Софија Мацони, ИТА – Сара Ћирковић, СРБ (5:0).

Софија је дебитовала за репрезентацију Италије у фебруару 2020. године у бантам категорији, од 51 до 54 килограма (тежина између перо и мува категорије), а ове две вршњакиње ће у будућности имати још много окршаја и одмаравања снага.

Сара (2004.) је у својој категорији имала четрнаест такмичарки. У полуфиналу је савладала репрезентативку Данске Vinther RosshaugSofie, а у четвртфиналу је убедљиво, са 5:0, победила Норвежанку Џени Симонсен (Jenny Simonsen).

Европско првенство за младе, које се у Будви одржава другу годину заредом, свечано је отворено 15. октобра у сали Медитеранског спортског центра. Првенство траје до 24. октобра. Окупило је 123 боксерке и 244 боксера из 38 земаља.

Њихове борбе могу се пратити путем линка European Boxing Confederation на YouTube, а број присутних посетилаца у сали ограничен је на 100 гледалаца због пандемије коронавируса.

Мирко Ждрало, селектор репрезентације, истакао је да су током трајања првенства свим пријатељима који су подржали ову младу екипу покушали пренети део атмосфере и најлепше тренутке, а најнапорније и најтеже сачували су за себе.

„У Сариној категорији на овом Европском првенству било је 14 боксерски, иако је овај заиста огромни успјех могао бити и мањи, а и за ту једну лествицу већи, ми смо и прије почетка овог Европског првенства знали да је ово само још један степеник ка нашем крајњем циљу, а то су Олимпијске игре, на које ће Сара, сигуран сам, са оваквим особинама које посједује, невјероватно јаким карактером, упорношћу и талентом, да се нађе већ 2024. године у Паризу. 

Желим се захвалити Боксерском савезу Србије, на челу са Ненадом Боровчанином, који су мени као селектору обезбједили све неопходне припреме које смо процијенили као јако битне да би наш тим био спреман за ово велико такмичење. Наш тим у претходна три мјесеца обавио је базичне припреме на Златибору у трајању од 21 дан, након чега смо провели 10 дана на Палићу пред припремни турнир „Војвођанска златна рукавицаˮ, гдје су наше боксерке постигле изванредан резултат. Након овог турнира кратак период провели смо кући и кренули потом у Сарајево на још један међународни турнир на коме смо такође остварили одличан резултат и показали да смо спремни за Европско првенство. Директно из Сарајева смо дошли у Будву гдје смо обављали завршне припреме за Европско првенство, у трајању од 20 дана. Заједно са нама, на овим припремама, била је домаћа репрезентација Црне Горе, као и репрезентације Израела, Молдавије и Немачке. Желим се захвалити нашим домаћинима, а посебно Николи Ружићу који се потрудио да се сви осјећамо као да смо код своје куће.ˮ

Сара Ћирковић, која је спортским успесима повезала Братунац, Зворник и Мали Зворник, као репрезентативка Србије чланица је Спортског удружење за бокс „Обилић” из Малог Зворника. Овај клуб је део Спортског савеза Дрина у општини Мали Зворник. Регистрован је 26. октобра 2018. године.

Извори: Бокс запис / Боксерски савез Србије / БК Обилић / РТВ Будва / Мали Зворник инфо

Фото: Бокс запис / YouTube

Насловна фотографија: Боксерски савез Србије

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Пројекат „Спортски мозаик – Повратак на терен” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2021. години.

Share