Јубиларна Гурманијада и скобаљијада: Отварање манифестације

Прогласивши ову, дуго очекивану манифестацију отвореном, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, у друштву заменика председника Милоша Радојчића, истакао је задовољство челника локалне самоуправе да су, након пандемије вирусом корона и ванредног стања, у јуну стечени предуслови да се ова два такмичења ипак одрже у Малом Зворнику, на задовољство свих вишегодишњих учесника, а масовност је доказ да имамо бројне пријатеље који су, природно, након дугог периода изолације, жељни дружења и увек се радо одазову позиву да покажу своје вештине, способности у риболову и кулинарске финесе.

Покровитељ, општина Мали Зворник је, поштујући значај јубилеја, подржала предлог да једнодневна манифестација, од суботе 13. јуна, понуди нови садржај за госте који су спремни да проведу викенд у овом делу Подриња, те су сви постојећи туристички капацитети, првенствено новообновљени Подземни град Карађорђевића на располагању гостима и суграђанима бесплатно, у недељу, од 10 до 14 часова, на сваких сат времена, како би се испоштовале и препоруке о мерама превенције и социјалне дистанце. Охрабрујуће је да пристиже нова финансијска подршка у виду 25 милиона динара, уз учешће локалне самоуправе у висини од око два милиона динара. Држава ће омогућити наставак обнове ове знаменитости, те је у предстојећој фази радова предвиђена обнова капеле за богослужење, са олтарским простором.

Уважавајући вредности и значај, врло атрактивних, али до сада нереализованих пројеката за унапређење туристичких потенцијала, локална самоуправа омогућила је наставак археолошких истраживања на локалитету „Орловине” и финансирала израду техничког пројекта конзервације налазишта. У том циљу, између осталог, предвиђено је и формирање музејске збирке, у оквиру које би били изложени предмети пронађени на локалитету, као и други експонати, који сведоче о богатом културно-историјском наслеђу општине. Ради обезбеђивања адекватног прилаза локалитету, на брду Орловине општина планира да изгради неопходну инфраструктуру и уреди пешачке стазе, са местима за одмор, као и прилазе видиковцима, са којих се пружа предиван поглед на Зворничко језеро и околину.

Археолошки локалитет „Орловине” на истоименом брду у Малом Зворнику, на којем су у протеклих неколико година пронађени остаци утврђења из рановизантијског периода и раног средњег века, тачније остаци грађевина стари 1400, односно 1000 година, веома доприноси разноврсности локалне туристичке понуде и даје шансу за даљи развој и просперитет туризма у општини Мали Зворник.

Председник Зоран Јевтић истиче да се локална самоуправа определила и за уређење плажа, у МЗ Центар, Сакар, Радаљ – Радаљска бања, договор са Дирекцијом ЕПС и ХЕ „Зворник” о отварању ресторана крај Зворничког језера, што је и предуслов да најатрактивнија плажа у протеклом веку, популарни „понтон”, буде поново на располагању грађанима и бројним туристима у блиставијем издању.

„Скобаљијада и гурманијада” је манифестација чији покровитељ је општина Мали Зворник, а промоцију и део послова организације такмичења и културно-уметничког програма обављају Клуб спортских риболоваца „Дринско језеро”, Спортски савез „Дрина” Мали Зворник, Ловачко удружење „Црни врх”, Библиотека „17. септембар”, Удружење жена „Незаборав”, „Удружење жена Малог Зворника” и ЈКП „Дрина” Мали Зворник, уз подршку бројних дародаваца, удружења, фирми и појединаца.

Котизација по такмичару укинута је одлуком покровитеља манифестације, од 2016. године. Сваки такмичар, уз фонд вредних награда, имао је обезбеђен доручак, флашу воде, ручак и такмичарску мајицу. Такмичење је било појединачно и одвијало се у атмосфери потпуне регуларности, уз надзор судија Клуба спортских риболоваца „Дринско језеро” из Малог Зворника. И на Гурманијади, учешће је бесплатно. Организатор обезбеђује дрва за котлић, а материјал за кување доносе учесници у екипном такмичењу. Свака екипа званично броји три члана.

Д.В.К. / Љ.Р.

 
Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима.
 
#Мали_Зворник #Подриње #Србија #СРБ
 
#Mali_Zvornik #Podrinje #Serbia #SRB
 
#Covid19 #Corona #Sačuvajživote
Share