Промовисана збирка приповедака завичајног писца Владимира Савића

…од Кулина бана…: Књижевно вече завичајног писца Владимира Савића у читаоници Библиотеке „17. септембар”

Владимир Савић је теолог, али и песник, писац и свестрани стваралац у музичкој уметности, који успешно свира на инструменту саз.

Оснивач је пројекта „Кулин банˮ, а пре ове књиге објавио је Зборник радова малозворничких песника и ликовних уметника „Ад Дринумˮ (2018) и „Избјеглички реквијемˮ (2019).

Збирка приповедака „…од Кулина бана…ˮ једно је сведочанство о неким препознатљивим пределима, људима и догађајима. То су неисписане приче које је аутор покушао украсти од заборава присећајући се неких мириса, укуса, додира, слика, звука.

Сведочећи, аутор, Владимир Савић, теолог, музичар свог поднебља али подједнако писац и песник који је рођен у Тузли, не дозвољава да се сво то богатство које носи у себи изгуби као што су се изгибиле неке године, многе младости или лица са пожутелих и избледелих фотографија којих више нема јер су нетрагом нестале у ратним вихорима.

Овом књигом аутор пружа доказе да смо некада живели али за собом не затвара путеве, напротив, унаточ траума оставља простор за нове почетке.

О јединственој збирци приповедака „…од Кулина бана…ˮ, поред аутора, у среду, 26. априла, говорили су Живојин Ивковић, Јовица Радовић, Марко Медић, Татјана Тања Савић, Небојша Симикић, а директорица Славојка Спасеновић истакла је да је ово књижевно издање најчитаније у Библиотеци „17. септембар” 2022. године.

Књига је однедавно заступљена у српској библиотеци у Великој Британији (The Serbian Library in London) и еминентни интелектуалци имају прилику да је прочитају тамо далеко, преко Ламанша – нагласио је Живојин Ивковић, оснивач Друштва књижевника Београда и Удружења независних писаца Србије, током исцрпне беседе, којом је нагласио значај овог несвакидашњег и аутентичног књижевног дела.

„Ово је прича о рају који је изгубљен и представља нам новостворени – изграђени рај”, речи су Савићевог пријатеља и колеге – теолога Јовице Радовића.

„Границе нашег језика су границе мог света и улазак у овај културни балон производи једно ново и јединствено, катарзично искуство”, истиче философ Марко Медић.

„Заиста ми је било драго што се окупио толики број љубитеља писане ријечи на једноме мјесту. Желим им се захвалити, јер су одвојили своје драгоцјено вријеме и промоцији дали смисао. Хвала  дивним домаћинима – директорки Славојки Спасеновић и Библиотеци „17. септембар” Мали Зворник, с којом имам успјешну сарадњу још од 2007. Хвала мојим пријатељима који су са мном учествовали у презентацији овог дјела: супрузи Татјани, уреднику и издавачу Живојину Ивковићу, колегама Јовици Радовићу и Марку Медићу, те човјеку с којим сам, у то ратно доба, рокенролом сликао неки љепши Зворник – брату Небојши Симикићу.

Хвала им од срца на дивним ријечима, подршци, напослијетку, и не мање важно, на стручности”, дочарао нам је аутор Владимир Савић своја осећања и емоције, након књижевног сусрета са бројним поклоницима његовог стваралаштва у Малом Зворнику.

Издавач ове ризнице приповедака је Удружење независних писаца Србије.

Извори: Удружење независних писаца Србије / Мали Зворник инфо

Фото галерија: Мали Зворник инфо

Архива портала Мали Зворник инфо: Сарадња аутора: Заједничко представљање књига у Зворнику

Д.В.К.

Share