Предстоји нам санација клизишта у Првомајској улици средствима из Зеленог фонда Републике Србије

Клизиште у Првомајској улици у Малом Зворнику биће санирано уз подршку Републике Србије

Уговор о суфинансирању санације клизишта у Првомајској улици у Малом Зворнику министарка за заштиту животне средине у Влади Републике Србије, Ирена Вујовић, потписала је 12. јула са замеником председника општине, Милошем Радојчићем, на основу чега ће за ову намену из Зеленог фонда у буџету Републике Србије општина добити 7.397.305,55 динара.

Општина Мали Зворник обезбедиће преосталих 20 посто средстава неопходних за санацију клизишта, односно 1.849.326,38 динара.

Вујовић је навела да ће пројекти заштите и очувања земљишта као природног ресурса бити суфинансирани у 43 града и општине, којима су на јавном конкурсу одобрена средства, за шта ће из буџета Министарства у овој години бити издвојено готово 333 милиона динара.

„Ово је само један у низу конкурса за суфинансирање еколошких пројеката широм Србије који смо расписали ове године, а интересовање градова и општина је велико”, рекла је министарка.

Вујовић је похвалила градове и општине за квалитетно припремљене пројекте чија ће реализација омогућити бољи живот грађанима, објаснивши да су поменута средства намењена за санацију локација на којима су некада биле депоније, ерозивног земљишта, одрона и клизишта.

Према њеним речима, циљ је да на месту девастираног земљишта буду изграђени еко паркови и зелени простори који ће грађани моћи да користе.

Министарка је указала на велики значај ових пројеката јер директно доприносе очувању природе и земљишта као природног ресурса, истакавши као посебно важне пројекте санације и рекултивације земљишта у близини речних сливова.

Вујовић је напоменула да је планирано да сви пројекти буду реализовани до 30. новембра, тако да ће се резултати видети већ у овој години у Бору, Зајечару, Новом Пазару, Осечини, Зрењанину, Смедереву и другим градовима и општинама.

„Ми ћемо наставити истим темпом да улажемо у пројекте заштите животне средине ради очувања природних ресурса, јер на тај начин подижемо и квалитет живота наших грађана”, поручила је Вујовићева.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

 

Share