Повратак путничког воза у Мали Зворник

Након прекида у функционисању путничког железничког саобраћаја у Малом Зворнику од скоро две деценије, путнички воз од 09. децембра ове године поново ће саобраћати на подручју малозворничке општине.

Успостављање путничког железничког саобраћаја на релацији Мали Зворник – Шабац  и разматрање предлога за успостављање саобраћаја до стајалишта „Зворник град” теме су о којима је разговарано у петак, 19. октобра, на састанку општинског руководства у Малом Зворнику са представницима предузећа „Србија Воз” АД из Београда.

Према речима председника општине Зорана Јевтића, у току је процедура у оквиру које надлежно министарство треба да омогући услове за успостављање железничког саобраћаја до станице „Зворник град”, недалеко од моста краља Александра првог Карађорђевића.

„Очекујемо да се то питање у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије реши у најкраћем року, након чега ће путнички воз поново саобраћати до центра Малог Зворника. Оживљавање путничког железничког саобраћаја у нашој општини је вишеструко значајно, првенствено за грађане који имају потребу да често путују јавним превозом, било да живе у Малом Зворнику или често посећују ово место, али и за целокупну привреду наше општине, посебно у погледу трговине и туризма, јер ће допринети повећању фреквенције људи и промета уопште”, рекао је Јевтић.

Директор сектора за саобраћајно комерцијалне послове предузећа „Србија Воз” Марко Ђукић у изјави за медије након састанка рекао је да ће након радова на обнови железничке инфраструктуре на потезу од Шапца до Малог Зворника, који су при крају, брзина кретања возова на овој деоници износити 80 km/h, захваљући чему ће путници, ако се узму у обзир ограничења брзине на већини релација у друмском саобраћају, железницом брже стизати на одредиште. Говорећи о удобности путовања путничким возовима наведене компаније, он је навео да се ради о новим квалитетним и климатизованим гарнитурама набављеним из Русије, те да ће управо једна таква саобраћати на релацији од Шапца до Малог Зворника.

Састанку је присуствовао и менаџер за саобраћајно комерцијалне послове предузећа „Србија Воз” АД Драган Станковић, који је истакао да ће ова компанија путницима осим веће брзине, квалитета и удобности путовања обезбедити и врло приступачну цену возних карата.

Најављено је да ће ради детаљнијег упознавања шире јавности са условима и могућностима путовања железницом на релацији Мали Зворник – Шабац компанија ускоро организовати конференцију за медије, у оквиру које ће за новинаре бити уприличена промотивна вожња новим возом на поменутој релацији. 

Извор: Општина Мали Зворник

Архивска фотографија: Шинобус у Малом Зворнику саобраћао је до средине прошле деценије.

Фото: Општина Мали Зворник / Железнице Србије / Лозничке новости

Share