Посленици спорта награђени високим јавним признањима

Поводом Дана општине Мали Зворник, установљен је посебан облик друштвене захвалности појединцима за допринос развоју локалне заједнице, кроз постигнуте резултате и остварења у науци, производњи, просвети, здравственој заштити, спорту и другим областима друштвеног живота од интереса за општину Мали Зворник.

У Малом Зворнику је у петак. 17. септембра, одржана свечана академија којој су присуствовале бројне званице: Његова екселенција амбасадор Швајцарске конфедерације у Републици Србији и у Црној Гори, Урс Шмит, министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије, Ненад Поповић, народни посланик у Скупштини Републике Србије, Ненад Крстић, представници министарстава, округа, градова, општина из Србије и Републике Српске, установа, јавних предузећа, верских и других организација, привредних субјеката, војске, БИА, полиције, као и бројни новинари.

У дану, када су обележени 77. годишњица ослобођења територије општине у Другом светском рату и 66. годишњица оснивања општине, додељена су признања локалне самоуправе и за посебне заслуге у области спорта.

Добитници су наша прослављена репрезентативка у кошарци Соња Васић, Боксерски клуб „Обилићˮ Мали Зворник, предвођен председником клуба Филипом Џинићем и селектором женске сениорске репрезентације Србије у боксу Мирком Ждралом, те Фудбалски клуб „Рударˮ Брасина и њен председник Горан Мишић – Чупко.

Плакета општине Мали Зворник уручена је кошаркашици Соњи Васић, за допринос успеху кошаркашке репрезентације Србије на Олимпијади 2021. године у Јапану, као и на име хуманитарног рада и подршке пружене младим талентима у завичају. „Фонд Соња и Милош Васић” покренуо је пројекат подршке школама и ученицима у општини Мали Зворник: „Не заборави ко си, подржи завичај”, у оквиру „Фондације 1%”.

Млади трофејни спортски пар, кошаркашица репрезентације Србије Соња (Петровић) Васић и њен супруг, прослављени веслач Партизана и репрезентације Милош Васић, од прошле године посећује нашу општину и у својству амбасадора „Фондације 1%”, непрофитне организације коју је покренула група младих људи у јулу 2018. године са циљем да подрже бројне таленте, појединце, групе или установе и пруже допринос побољшању нашег окружења и света око нас.

Пројекат „Не заборави ко си, подржи завичај” је у првој фази реализован у виду помоћи Основној школи „Милош Гајић” у Амајићу, са циљем да се прикупе средства за уплату месечних ужина за 14 ученика који долазе из вишечланих породица (троје или више) и ђака који живе само са једним родитељем. Такође, у оквиру пројекта набавља се спортска опрема за школу (лопте, струњаче…) у циљу развијања спортског и здравог начина живота код ђака.

Плакета је додељена и Боксерском клубу „Обилић” из Малог Зворника за постигнуте резултате у 2020. и 2021. години, као подстрек за даљи рад.

У оквиру акције „Спорт за све”, коју је реализовао Спортски савез „Дрина”, у Малом Зворнку је почетком 2020. године, уз подршку локалне самоуправе и Боксерског савеза Србије, основан Боксерски клуб „Обилић 1389 МЗВ” и покренута је Омладинска школа бокса, у оквиру које су планирани бесплатни тренинзи за сву децу и омладину до 19 година.

„Уз добру комуникацију председника Боксерског савеза Србије Ненада Боровчанина и председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, ускоро ћемо обезбједити просторије за наш клуб у Малом Зворнику гдје ће сва дјеца са територије Малог Зворника моћи бесплатно да тренирају бокс у врхунским условима”, истакао је тренер Мирко Ждрало након доделе признања.

Посебна новчана награда и захвалница додељена је Горану Мишићу из Брасине, председнику Фудбалског клуба „Рудар”, за допринос унапређењу и омасовљењу физичке културе и спорта.

У периоду од 2008. до 2011. године, Рудар се такмичио у Међуопштинској лиги „Јадар”, потом су шест сезона провели у Општинској лиги Лозница, од 2011. до 2017. године, када се као првопласирани тим враћају ривалима у МОЛ „Јадар”. Коначно, након три године све квалитетније игре сазревају за виши ранг такмичења и пласман у Мачванску окружну лигу, 2020. године, где су у борби за позиције у врху табеле завршили на четвртом месту.

Тренутно, у јесењем делу такмичења, након петог кола, првопласирани су клуб Мачванске окружне лиге и најуспешнија фудбалска екипа која представља општину Мали Зворник. 

Спортски савез „Дрина”, члан Спортског савеза Србије, на територији општине Мали Зворник задужен је за координацију рада свих спортских клубова, финансирање клубова који током године конкуришу са адекватном пројектном документацијом, одобрава, подстиче и помаже његовим чланицама у свакој ситуацији када је неопходно његово ангажовање. Уочавају где су средства најпотребнија, а стимулишу најуспешније и новоосноване спортске клубове.

У Малом Зворнику делује 17 спортских друштава, са око 1000 активних чланова. Општина Мали Зворник прати и подржава њихов рад, финансирајући на нивоу године трошкове редовних активности и посебних програма у спорту.

На изборној Скупштини Спортског савеза „Дрина”, 25. децембра 2020. године, поверење је потврђено Александру Андрићу, на функцији генералног секретара спортског савеза, а за председника је поново изабран Горан Самарџић.

Историјат општине Мали Зворник: На дан званичног пуштања у рад Хидроелектране „Зворник”, 26. септембра 1955. године, основана је данашња општина Мали Зворник. Датум везан за формално настајање обележаван је као Дан општине Мали Зворник све до деведесетих година прошлог века. Од деведесетих до данас, установљен је 17. септембар, у знак сећања на 17. септембар 1944. године, када су припадници НОВ и ПОЈ пре 74 године ослободили већи део територије и насељених места данашње општине од немачких окупатора у Другом светском рату.

Извори: Мали Зворник инфо / Општинска управа општине Мали Зворник / Спортски савез Дрина

Фото: Мали Зворник инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Пројекат „Спортски мозаик – Повратак на терен” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2021. години.

Share