Посело у Малом Зворнику: „Да се завичај не заборави”

Библиотека „17. септембар” настоји да посело постане традиционална манифестација која ће се у будућности одржавати крајем фебруара. Претходних дана Библиотека „17. септембар” уприличила је у малој, омладинској, сали изложбу народне радиности, под називом „Да се завичај не заборави”, те амбијент савршено одговара свим учесницима посела. Посебан мини кутак издвојен је за изложбено цвеће.

Прело је један од облика женских моба (моба – обичај међусобног помагања на селу). Мобе се сазивају у различито доба године и дана у зависности од посла који треба обавити. Прела се више сазивају у јесен и зиму, када су дани краћи, а ноћи дуже, када има мање посла у пољу. Сазивају се да се обаве женски радови, као што су: чешљање вуне, гребенање, предење, плетење, хеклање. На прело се ишло да се нешто уради другоме или да се уради нешто за себе, али и ради песме и весеља. Управо нам прела, песме, игре и весеља прошлог петка није недостајало, а вредне плетиње су дошле из свих месних заједница.

Гости посела били су извођачи културно-уметничког програма: Културно-уметничко друштво „Караџић” из Лознице, чланови фолклорне и музичке секције Библиотеке „17. септембар” млађег и старијег узраста, из Малог Зворника, Радаља и Велике Реке, те Фолклорни ансамбл и певачка група „Незаборав”.

Медијски промотери су традиционално присутни: „Обичаји Рађевине – Добривоје и Добрила Пантелић” и интернет портал Мали Зворник инфо.

У току је и мини Ликовна колонија, седам уметника који гостују четири дана у Малом Зворнику и сликају на задату тему: Пејзажи Малог Зворника и знамените личности Малог Зворника.

Присутним посетиоцима посела и вредним прељама обратила се директор библиотеке „17. септембар” Славојка Спасеновић, у име представника организатора и покровитеља. Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић посетио је након посела Ликовну колонију.

Уметнички руководилац Фолклорног ансамбла „Незаборав” и кореограф фолклорне и музичке секције Библиотеке „17. септембар” Драган Ђајић обележио је 65. рођендан, ушавши у 41. годину прегалаштва у улози оснивача, кореографа и актера у организацији културно-уметничких манифестација.

Пригодне поклоне уручили су му представници послодавца, библиотеке „17. септембар”, свих присутних културно-уметничких друштава, ансамбала и удружења.

Фото албуми: Мали Зворник инфо / Обичаји Рађевине – Добривоје и Добрила Пантелић / Удружење жена „Незаборав”.

Посело – Мали Зворник – 28. фебруар 2020.

Посело – Да се завичај не заборави

Незаборав – Посело у Малом Зворнику

Д.В.К.

 

Share