Подземни град ,,Камена девојка“: Строго чувана тајна Југославије

Тајни подземни град ,,Камена девојка“ надомак Дрине, у Малом Зворнику, скривен у шупљој стени, деценијама је била добро чувана тајна. Дуго се веровало да су се само у време Тита градили тајни објекти и склоништа. Писани подаци о овом објекту скоро да и не постоје. У тајном граду требало је да борави војни и државни врх Краљевине Југославије са гардијским јединицама.

У Краљевини Југославији за градњу подземног града знало је пет људи. Грађен је од 1930. до 1934. године, а главни пројектант био је руски инжењер, стручњак за копање рудника, чије име није познато.

Тадашњи војни стратези рекли су краљу Александру да постоји лавиринт шупљих стена који би могао да се користи у војне сврхе и који би могао да буде ратно краљево командно место.

Пет хиљада квадратних метара, 75 просторија, намењен је за смештај три до пет хиљада људи. У тајном граду урађен је вентилациони систем, систем за водоснабдевање, складиште за муницију, бунар и капела, у којој је богослужење обављао протојереј из Белорусије који је у Србију пребегао након Октобарске револуције.

У просторијама нема намештаја, јер је опљачкан током и после Другог светског рата. Покрадено је све што се могло однети, укључујући електричне и водоводне инсталације. Због сумње да је краљева породица оставила благо трагачи су копали и по зидовима капеле.

Тајни град су правили затвореници из свих делова краљевине Југославије, довожени ноћу, одрађивали су своју смену од 10 до 15 дана и били враћени ноћу, тако да никада нису сазнали ни где су били ни шта су радили. Међутим, град није завршен.

Грађани Малог Зворника мало знају о тајном граду, једној од највећих тајни Краљевине Југославије. Кључеви тајног рада налазе се у рукама представника општине Мали Зворник, а све тајне чува доба Титове и Краљевине Југославије.

У подземном граду снимане су епизоде серије „Равна Гора“. На путу до „Камене девојке“ нема путоказа, а да би ушли у тајни град морате прећи пут који је приватно власништво. Да би постала туристичка атракција у реконструкцију „Камене девојке“ потребно је уложити од три до пет милиона евра.

Опширније погледајте у прилогу Радио Tелевизије Републике Српске:

Прилог: РТРС

Архива: Мали Зворник Инфо

Подземни град: Склониште Карађорђевића у Малом Зворнику

Share