Нове електронске услуге на располагању грађанима Малог Зворника: Почиње кампања „Да кликнемо заједно“

Општина Мали Зворник се прикључује кампањи „Да кликнемо заједно“ коју је покренуо програм Swiss PRO уз подршку Владе Швајцарске како би грађанима приближила предности употребе електронских услуга и отворених података на локалном нивоу.

Током реализације пројекта „еУправа у служби грађана Малог Зворника“ креиране су електронске услуге које су доступне путем портала „еУправе“ и интернет презентације општине Мали Зворник. Свим грађанима је сада омогућено да уместо чекања у редовима и додатних трошкова могу електронски да користе бројне услуге из надлежности локалне самоуправе. Тренутно су грађанима на располагању услуге подношења захтева за накнаду зараде за време породиљског одсуства, за накнаду за вантелесну оплодњу, захтев за издавање информације о локацији, као и могућности пријаве комуналних проблема и подношење представки комуналној, саобраћајној или инспекцији за заштиту животне средине.

Детаљније информације о услугама су доступне на порталу еУправе и интернет презентацији општине Мали Зворник.

Да би помогли регистрацију грађана на порталу еУправе, што је предуслов за коришћење електронских услуга, у Општинској управи општине Мали Зворник су отворена два шалтера за регистрацију еГрађанина. Шалтери се налазе у локалној пореској администрацији и шалтер сали услужног центра. Да би регистровали свој налог грађанима је потребан важећи идентификациони документ (лична карта или пасош), приватна електронска адреса и мобилни уређај (телефон или таблет) са инсталираном апликацијом Consent ID. За додатне информације и помоћ око инсталације грађани се могу обратити и Служби за информационе технологије општинске управе.

Грађанима су већ од раније били у могућности да електронским путем користе многе услуге са државног и локалног нивоа, као што су услуге еБеба, еВртић, еУпис, и друге.

Програм Swiss PRO је уз подршку Владе Швајцарске покренуо кампању „Да кликнемо заједно“ како би грађанима и грађанкама приближио предности употребе електронских услуга и отворених података на локалном нивоу.

Уместо чекања у редовима и додатних трошкова, становници 35 градова и општина ће поред већ постојећих услуга попут еБебе или еВртића ускоро моћи да користе и друге бројне услуге у надлежности локалне самоуправе, попут подношења захтева за накнаду зараде за време породиљског одсуства, накнаду за вантелесну оплодњу, или издавање информације о локацији. Такође, без одласка на шалтер или телефонског позива ће моћи да пријаве комунални проблем, поднесу представку комуналној, саобраћајној или инспекцији за заштиту животне средине.

Унапређене еУслуге биће доступне становницима Александровца, Бабушнице, Беле Паланке, Бојника, Бора, Чачка, Ћуприје, Димитровгрда, Голупца, Ивањице, Јагодине, Kосјерића, Kрагујевца, Kраљева, Kрупња, Лознице, Малог Зворника, Медвеђе, Нове Вароши, Новог Пазара, Осечине, Раче, Ражња, Рековца, Шапца, Смедеревске Паланке, Сокобање, Сурдулице, Свилајнца, Тутина, Владимирца, Власотинца, Врњачке Бање, Жагубице и Зајечара.

Приступ отвореним подацима унапредиле су локалне самоуправе Алексинац, Аранђеловац, Ариље, Бујановац, Деспотовац, Горњи Милановац, Kњажевац, Kрушевац, Kуршумлија, Лајковац, Лебане, Лесковац, Лучани, Мионица, Неготин, Ниш, Параћин, Петровац на Млави, Пожаревац, Прибој, Прокупље, Рашка, Сјеница, Смедерево, Топола, Трстеник, Ужице, Ваљево, Велика Плана, Велико Градиште.

Kампања „Да кликнемо заједно“ реализује се у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СKГО).

Извори: Влада Републике СрбијеSwiss PRO / Општинска управа општине Мали Зворник

Фото: Swiss PRO

 

Share