Победнички пехар Видовданског турнира припао је ФК Јединство Мали Зворник – Лацин Липолист.

Финалну утакмицу играли су најбољи и најуспешнији тимови пред препуним трибинама на игралишту малих спортова. Трофеј 27. Видовданског турнира припао је, након 50 минута игре, победничком тиму ФК Јединство Мали Зворник – Лацин Липолист. Резултат финала је 6:3 (3:1). Другопласирана екипа турнира је Ресторан Славија Плејрум Зворник.

Након овог меча, победничкој, другопласираној екипи и најистакнутијим играчима, додељене су новчане награде, пехари и признања које су уручили председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, представник покровитеља и генерални секретар Спортског савеза Дрина Александар Андрић, представник организатора.

Најбољи тимови Видовданског турнира 2021. године стимулисани су, до сада, највећим наградним фондом. Првопласирана екипа освојила је 210.000,00 динара, а другопласирана 50.000 динара.

Посебне награде уручене су најбољем голману, Бекиру Хоџићу из екипе Баувин декор – Зворник – Брасина, најефикаснијем стрелцу, Данијелу Ћулуму из екипе Ресторан Славија Плејрум – Зворник (за 16 постигнутих голова), најбољем играчу, Марку Аврамовићу, који је само у финалној утакмицу постигао чак четири поготка за победничку екипу ФК Јединство Мали Зворник – Лацин Липолист и другопласирани је стрелац турнира, а епитет најбољег младог играча понео је Павле Радић из ФК Рудар Брасина, постигавши седам голова за свој клуб, уз сав запажен допринос овом турниру квалитетом игре.

Дипломе за допринос квалитету и регуларности такмичења уручене су судијама квалификационих утакмица и завршнице турнира Славољубу Цветковићу, Чедомиру Радићу и Предрагу Дишићу.

Финална утакмица, поред ефективних голова, омогућила је очекивани ужитак свим љубитељима аматерског спорта у истрајној публици, након десетодневне подршке овом спортском такмичењу. У финалу је пружена прилика одбрани да заблиста у околностима када су противници у свему равноправни, те нијансе пресуђују, а такви услови спречавају и најбоље тимове да пасови и дриблинзи буду увек ефикасни. Бележимо хет-трик Марка Аврамовића, али и мноштво пропуштених шанси, удараца у стативе и пречке гола. Стиче се утисак да су редовним заменама играча екипе пребродиле и физички напор који изискује полувреме у трајању од 25 минута, а евидентно је да је утакмица финала протекла са много мање грубости, конфликтних ситуација и прекида, у духу спортског фер-плеја.

Сваки турнир, па и најуспешнији, је прилика да се уоче пропусти, како би већ наредне године играчи и публика имали оптималније услове за учешће и праћење популарног спортског такмичења у Малом Зворнику. Чињеница је да је организатор, што није стална пракса на турнирима, поштовао молбе и сугестије играча, те су термини утакмица, у највећем броју случајева, усклађени са дневним ритмом и обавезама фудбалера пријављених екипа. Најављена је могућност да, по узору на организацију турнира 2019. године, утакмице у квалификацијама за четвртфинале наредне године поново трају 30 минута.

У припреми и реализацији турнира учествовали су: Љубиша Радовић, Данијел Бане Глигорић, Игор Петковић, Раде Радојчић, Ђорђе Радић, Драган Ђајић и Далибор Крстић, а генерални секретар Александар Андрић, у име Спортског савеза „Дрина”, био је у улози координатора.

Видовдански турнир у малом фудбалу се у Малом Зворнику одржава дуже од четврт века, од 1994. године, а иницијативу је реализовала тада неформална омладинска организација у Малом Зворнику. Манифестацију сада организује Спортски савез Дрина, а покровитељ је Општина Мали Зворник.

Генерални спонзор такмичења била је „Енерготехника Јужна Бачка” из Новог Сада. Основана 1958. године, више од пола века успешно пружа услуге изградње и одржавања електроенергетских постројења свих напонских нивоа, производње енергије и опреме за стране и домаће клијенте. Од јула 2010.године компанија је употпуности у приватном власништву и представља један од позитивних примера приватизације у Србији.
Спонзори турнира у 2021. години били су: Апотеке „Здравље” Мали Зворник – Јово Роган; „ТеоТео Фешн Барбоса” – Зворник, Бутик „Теодора” – Мали Зворник; Предузетничка радња ТОП-СМ Мали Зворник, Фризерски салон „Бане” – Мали Зворник; Штампарија „Новаковић” – Мали Зворник; Агенција за књигодствене услуге „Актива” – Мали Зворник; Стоматолошка ординација др Владић; Ауто-школа „ЕРМ”; „Гуд фуд” супермаркет – Зворник; Кафе „Кул” – Мали Зворник; Четири СМ – Сакар; Подрум пића „Јовановић”, Хидроелектрана „Зворник”, Савет за младе општине Мали Зворник и Дом културе у Малом Зворнику.

Медијска пратња такмичења је портал Мали Зворник инфо, где сада можете прочитати све спортске извештаје са турнира који је трајао од 28. јуна до 8. јула 2021 године.

Подсетимо се, екипе Ресторан Славија – Зворник и Кафе Спорт – Каракај, из квалификационе групе А, били су финалисти Видовданског турнира 2019. године. Бољим извођењем пенала победник турнира био је тим Ресторан Славија, резултатом 3:2. У регуларном току утакмице резултат је био 2:2, а на полувремену 1:2 за Кафе Спорт Каракај.

Победник Видовданског турнира у малом фудбалу, Мали Зворник 2018. је екипа Долина мира Зворник, која је током финалног сусрета резултатом 1:0 савладала равноправног ривала – Дрина СНН – Ауто школа Мали Зворник. У јеку Светског првенства у фудбалу – Русија 2018. било је храбро остати доследан и организовати турнир, а млади и најмлађи суграђани су својим одзивом и редовним посетама помогли да овај напор буде вреднован.

Победник Видовданског турнира у малом фудбалу 2017. била је екипа Glossa – Центар за њемачки језик из Зворника. У финалној утакмици, седмодневног такмичења, фудбалери овог тима победили су Хотел Видиковац из Зворника, резултатом 7:2.

Видовдански турнир није било каква смотра младости, енергије, ентузијазма, искуства и спортске вештине. Он је током протеклих четврт века у овој средини симболично означавао почетак лета, пружао прилику да потврдимо и узвратимо гостопримство фудбалерима, било да су аматери или професионалци, из Подриња, Мачве, Јадра, Рађевине, Азбуковице, регије Бирач и Семберије. Старим пријатељима је омогућио нове, некима и прве сусрете у години, гледалишту окупљање, дружење и шетњу крај Дрине, чија пријатне свежина се осећа, ношена благим поветарцем са обале и најављује први мрак. Нико не остаје равнодушан, ни суграђани, ни угоститељи, а ни власници продавница и продавци грицкалица. Видовдански турнир је по много чему важан, првенствено као такмичење које окупи све генерације, на игралишту и трибинама. Због тога га треба, из године у годину, организационо оснажити новим садржајима, макар то били једва приметни детаљи.

Фото галерија: Мали Зворник инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Пројекат „Спортски мозаик – Повратак на терен” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2021. години.

Полуфинале Видовданског турнира у малом фудбалу: Две стране медаље

Share