Пливање за Часни крст на Богојављење

Црквена општина Мали Зворник ће у петак, на Богојављење, уз подршку Туристичке организације и малозворничке локалне самоуправе, организовати пливање за часни крст.

Седамнаести пут на Зворничком језеру, код хидроелектране, тачно у подне такмичари ће пливати на стази дугој 33 метра, која симболизује број година Исуса Христа, а надметаће се пливачи са обе стране Дрине. Победник ће као награду добити освештан крст у трајно власништво, као и друге вредне награде, а свим осталим такмичарима биће подељене захвалнице, мајице, пешкири и сувенири које је обезбедила Туристичка организација општине Мали Зворник.

Пријављивање учесника је обавезно лично, a лекарски преглед је најкасније на два сата пре старта и уз попуњавање личне изјаве. Сви учесници морају бити крштени, а организатори им обезбеђују послужење погачом и куваним вином.

Додатне информације о пријављивању могу се добити у Туристичкој организацији на телефон 015471477, 0668066775 или од свештеника малозворничке парохије на телефон 0648007924.

Ово витешко надметање утемељио је 2008. године почивши протојереј-ставрофор, Милета Товаровић. Верно је служио, у поратним деценијама иза нас, као парох и протонамесник у Храму Сабора српских светитеља, који је подигнут 2002. године и осветио га је епископ Лаврентије Трифуновић. Градња је почела 1992. године, а храм је део велике заједнице архијерејског  намесништва  лозничког.

Према речима свештеника малозворничке парохије, протонамесника Ненада Тешмановића, по завршетку надметања победнику ће бити уручена вредна награда, освећени крст у трајно власништво – дар Столарске радионице „Бели бор” из Љубовије, власника Милорада Степановића и Зарије Васића.

Прошлогодишње пливање за Богојављенски крст отказано је због високог водостаја реке Дрине, након вишедневних обилних падавина.

Доток измерен на брани у Малом Зворнику износио је 2.000 m³/s, са тенденцијом пораста.

ХЕ „Зворник” у таквим условима, поштујући своје процедуре није била у могућности да обезбеди услове за безбедно одржавање манифестације. Осим тога, повећани дотоци проузрокују и повећано присуство плутајућег отпада (дрвеног, пластичног…), што је представљало додатни ризик.

💻 Извори: Мали Зворник инфо / Лозничке новости / Туристичка организација општине Мали Зворник

📷 Фото: Мали Зворник инфо / Штампарија „Новаковић” – Мали Зворник

Share