Потписан Уговор о реализацији еколошке пилот акције „Value Drina“

Поводом почетка пилот акције за процену еколошког статуса реке Дрине и њених главних притока – „Value Drina“, у Малом Зворнику су од 13. до 15. јула боравили представници Америчке агенције за заштиту животне средине (US EPA), која ће финансирати активности, и Регионалног центра за животну средину за Централну и Источну Европу (REC), у склопу чијег програма „CRESSIDA“ ће на подручју општина Мали Зворник и Љубовија бити реализован шестомесечни пилот пројекат.

У оквиру посете организован је њихов сусрет и састанак са председницима две општине, приликом којег је обављено и потписање уговора о реализацији акције.

Састанку на тему подршке општинама у оквиру програма „CRESSIDA – Изградња капацитета локалних заједница за одрживи развој у међународним сливним подручјима река Дрине и Дрим”, одржаном у кабинету председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, присуствовали су: Лек Кадели, први заменик помоћника администратора за управљање у US EPA, Канцеларија америчке Агенције за заштиту животне средине истраживање и развој (ORD), Хосе Замбрана координатор US EPA за Балкан, регионална директорка Регионалног центра за животну средину за Централну и Источну Европу (REC) и в.д. директорка REC-а у Србији, Канцеларије у Београду, Гордана Кожухарова, председник општине Љубовија Милован Ковачевић, председник Удружења „Еко Дрина“ Мали Зворник Милош Костић и председник Омладинско еколошког удружења „Наша Љубовија“ из Љубовије Небојша Алексић.

У оквиру својих излагања председници опшина Мали Зворник и Љубовија, након представљања општих података о општинама, говорили су о приликама које владају у локалним заједницама, стању у погледу привреде, могућностима и предностима, али и оном што су проблеми са којима се суочавају у раду. Истакнуто је да постоји свест о томе да су прилике као и проблеми у комшијским општинама врло слични, те да је адекватно управљање водним ресурсима питање које је од заједничког интереса и стратешког значаја. Сусрет са представницима водећих организација у области заштите животне средине у Европи и свету председници двају општина искористили су да представе оно што се у општинама ради на плану заштите и унапређења животне средине, али и да укажу на кључне проблеме, као што је недостатак средстава за побољшање управљања отпадним водама и проблем плутајућег отпада.

Представник Америчке агенције за заштиту животне средине господин Лек Кадели рекао је да је интерес Америке да подржи заједнице да се окрену ка изазовима који су од животног значаја, напомињући да кључни фактор за успех неког пројекта, осим новца, представља ниво интереса, укључености и спремности локалне заједнице за рад. Истичући да га посебно радује када види да постоје локалне заједнице које су препознале потребу да раде заједно и уче да примене средство направљено у Америци, Кадели је закључио да му је веома драго што је ЕПА партнер таквим организацијама, те да се веома радује будућој сарадњи.

Током боравка у Малом Зворнику експерти US EPA, за чланове пројектног тима и све локалне заинтересоване стране, одржали су тродневни семинар посвећен новој методологији рада (SVAP2) у процени еколошког статуса река, која ће бити примењена у оквиру предвиђене пилот акције.

Након торетског упознавања са новим методолошким приступом, његовом практичном применом и искуствима уследио је излазак на терен, на две локације на реци Радаљ, где је вршено визуелно оцењивање еколошког статуса водотока са различитих аспеката. Иницијални тренинг, који су водили стручњаци US EPA Кетрин Бојер и Клејтон Кокс, послужио је као вежба за употребу методологије у реализацији пилот акције „Value Drina“, у оквиру које ће бити вршена процена еколошког статуса 4 водотока у сливу Дрине, у општинама Мали Зворник и Љубовија.

Еколошку пилот акцију „Value Drina“ у сарадњи са општинама реализоваће удужења Удружења „Еко Дрина“ Мали Зворник и Омладинско еколошког удружења „Наша Љубовија“ из Љубовије, у периоду јун – децембар 2016. године, средствима US EPA, по методологији коју су патентирали њени стручњаци.

Задатак акције је да промовише иновативни приступ за оцену стања и мониторинг малих водотокова слива реке Дрине и иницира сарадњу међу општинама, на чијим територијама се налази слив Дрине, у циљу унапређења еколошког статуса реке.

Акција ће бити реализована кроз пројекат “CRESSIDA – Изградња капацитета локалних заједница за одрживи развој у међународним сливним подручјима река Дрине и Дрим”, који спроводи Регионални центар за животну средину за Централну и Источну Европу (REC).

Током боравка у Малом Зворнику гости из US EPA и REC-а били су у прилици да боље упознају општину Мали Зворник, њено културно наслеђе и околину. По завршетку радног дела посете, организован је обилазак културно – историјског комплекса “Краљево склониште” у Малом Зворнику и локалитета Кула град у суседној општини Зворник.

Извор/фотографије: Општинска управа општине Мали Зворник

Gallery with ID 53 doesn't exist.

Share