Обука о основама ПРАГ процедура

Представници Канцеларије за локални економски развој општине Мали Зворник учествовали су у петак, 29. октобра, у Лозници на обуци о основама ПРАГ процедура, одржаној у организацији Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине (РРАППР).
Скуп одржан у читаоници градске библиотеке био је прилика за учеснике да сазнају више о основним појмовима везаним за правила, дефинисана од стране Европске комисије, која важе у случају коришћења средстава из европских фондова.
ПРАГ процедуре (Практични водич за уговорене поступке за екстерне активности Европске комисије) представљају практични водич у вези са јавним набавкама, који објашњава све уговорне процедуре које се примењују на уговоре финансиране из буџета ЕУ.
На обуци је било речи о општим принципима на којим се заснивају ПРАГ процедуре, типовима тендерских процедура, типовима уговора, моделима управљања установљеним у оквиру ПРАГ процедура, као и правилима видљивости које је неопходно поштовати у случају коришћења средстава из ЕУ фондова.
Обуци је присуствовало око 30 учесника, представника јавног и цивилног сектора из Малог Зворника, Лознице и Крупња. Међу учесницима из Малог Зворника, осим представника Општинске управе, били су и запослени у ОШ „Бранко Радичевић“ Мали Зворник, ОШ „Браћа Рибар“ из Доње Борине, ЈКП „Дрина“ Мали Зворник и удружења грађана „Грађански савет општине Мали Зворник“ и „Еко Дрина“ Мали Зворник.
Учесници су се сложили да је организовање обуке о основама ПРАГ процедура веома корисно јер доприноси бољој спремности институција и организација у Подрињу за коришћење средстава из фондова ЕУ.
Директорка Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине (РРАППР) Данијела Марковић подсетила је учеснике на улогу развојне агенције, која, поред осталог, подразумева пружање подршке институцијама и организацијама у Подрињу у области пројектних активности и позвала их да чешће и више користе ресурсе агенције.
Обуку је одржала Миленка Обрадовић, тренерица Центра за производњу знања и вештина из Новог Сада.

Share