Обележен крај радова на изградњи атмосферске канализације код Дома културе

Поводом завршетка изградње система за одвођење атмосферских вода у месној заједници Центар, коју је суфинансирала Република Србија, општину Мали Зворник јуче је посетио министар без портфеља задужен за равномерни регионални развој, Един Ђерлек.

Након састанка са руководством локалне самоуправе, министар је обишао место извођења радова, код зграде Библиотеке „17. септембар”, и симболичним пресецањем врпце званично пустио у рад новоизграђену кишну канализациону мрежу.

Он је овом приликом новинарима рекао да је Министарство за равномерни регионални развој за изградњу атмосферске канализације у Малом Зворнику издвојило 5,7 милиона динара, односно укупно око 6,5 милиона динара, укључујући још један пројекат, те да реализује пројекте у читавом округу.

„Ово је било јако важно и за заштиту животне средине, али и да би се превенирала штета од поплава, да би се спречило влажење унутрашњих зидова, тако да смо урадили једну сјајну и веома значајну ствар за све људе који користе библиотеку, Дом културе и гравитирају у околини библиотеке, а то је негде око 3000 мештана”, рекао је Ђерлек, истакавши да је на састанку који је имао са руководством локалне самоуправе договорен наставак сарадње.

„Управо сам причао са председником и о новом јавном позиву који ће расписати министарство. Очекујемо да аплицирају са још развојних пројекта. Ми смо расположени да подржимо Мали Зворник, будући да се налази, према актуелној методологији и јединственој листи, у категорији изразито неразвијених, односно девастираних општина, тако да је обавеза државе да помогне још више. Као што видите, Влада Републике Србије перманентно улаже у Мали Зворник и наставиће то да ради и даље, у још већем и интензивнијем обиму, зато што је то овде неопходно”, закључио је министар Ђерлек.

У разговору са челницима општине, он је навео да Мали Зворник бележи блага померања у погледу степена развијености, што показује нова методологија коју министарство примењује у раду, али да то још увек не може званично да каже, док Влада Републике Србије не саопшти податке о томе.

Министар је објаснио да је ово рекао председнику општине како би га охрабрио да сва улагања и оно што он ради, и што је радила Влада Републике Србије, имају смисла, јер су попут мозаика који на крају даје резултате.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, захвалио је министру задуженом за равномерни регионални развој, Едину Ђерлеку, што је други пут за пола године посетио Мали Зворник и што помаже овој малој општини.

„И до сада су помагали. А, ево, добили смо и обећање да ће конкурс бити веома брзо, да аплицирамо. Надамо се да ћемо добити још значајнија средства”, рекао је Јевтић, подсетивши да је Кабинет министра за равномерни регионални развој у протеклих пола године у Малом Зворнику подржао два пројекта.

Он је истакао да само формирање овог министраства од стране Владе Републике Србије показује колико држава води рачуна и брине о свим општинама, а посебно о малим и неразвијеним општинама, као што је Мали Зворник и да мале општине нису запостављене и остављене негде у запећку.

Осим министру Ђерлеку, он је, овом приликом, захвалио и свим осталим министрима који подржвају и посећују општину Мали Зворник, на челу са председником Републике Србије, Александром Вучићем, подсетивши да је ову локалну самоуправу у задњих годину дана обишло 10 различитих министара, а да је раније, за време претходних власти, за 10 година бележена можда једна посета неког министра.

Раздвајањем кишне и фекалне канализације у центру Малог Зворника решен је проблем плављења сутерена библиотеке и директног изливања воде из олука на улицу и паркинг простор, који је постојао дуги низ година.

Новоизграђени систем је изнад свега значајан за очување чисте животне средине.

💻 Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

📸 Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

🔗 Линк: Повезане вести – Најава догађаја

Najava događaja: Ministar Edin Đerlek u novoj poseti opštini Mali Zvornik

Share