Незаборав на „Новим стазама лековитог биља”

Незаборав путује „Новим стазама лековитог биља”

Почетак овогодишњег пројекта Удружења жена Незаборав, преплиће се са учешћем уметника на Ликовној колонији 2018. коју организује Библиотека 17. септембар. Заједничким снагама, активисткиње УЖ „Незаборав”, колектив Основне школе „Милош Гајић” у Амајићу, одакле је све почело прошле године и библиотека су се потврдили у улози добрих домаћина и промотера.

„Кулинарско умеће и припрема традиционалних јела је наша уже специјалност. Потврдили смо да је у бројне гастрономске посластице неких „старих времена”, наших бака и прабака, могуће додати зачинско и ароматично биље. Присуство учесника Ликовне колоније нам је омогућило и изврсне дегустаторе, који нису штедели речи хвале”, истакла је Олга Тадић, активисткиња Удружења жена Незаборав, од оснивања 2006. године. Гости су пробали специјалитете попут декоративне витаминске погаче („хризантема”), „манастирске пите”, а коришћени су: питомо зеље, вргањ, семе лана, бундеве, сезонско поврће, матичњак, рузмарин, селен, мајоран, нана, жалфија, све ређа биљка калопер (балзамична хризантема) лековити зачин за чорбе, варива и посластице, мајчина душица, сируп од нане и матичњака… Уприличен је посни и мрсни мени, уз неизбежан пасуљ из котлића за све учеснике радионице и презентације.

„У наставку пројекта који је подржала општина Мали Зворник, а одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса, планиране су радонице у Радаљу и Доњој Борини, а већ другу годину заредом сарађујемо са суграђанкама из Доње Трешњице, Амајића и Цулина. Поред наших осведочених пријатеља из ПССС „Пољосавет” Лозница и Удружење грађана „Флора” за сакупљање и узгајање лековитог биља, Клупци, данас смо се ослонили на сопствене снаге. Стручни сарадник Гојко Тадић, пренеће нам, током излагања на предвиђеним радионицама, део свог вишедеценијског искуства у прикупљању и откупу лековитог биља и гљива. Обилне падавине, изливање реке Борање и теже проходни путеви, нису нас спречили да одржимо први скуп, у форми промоције пројекта учесницима Ликовне колоније, радног састанка и мини радионице”, нагласила је Драгица Вучетић, председница УЖ Незаборав.

Гојко Тадић је двадесет година био управник складишта у магацину за откуп гљива и лековитог биља „Србијанка” Ваљево. У Мали Зворник пристизали су железницом и камионима. Задужен за откуп и припрему биљних продуката из Босне, Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Србије, за извоз у иностранство, а 20 одсто производа откупљивале су највеће фармацеутске куће у Југославији за производњу биљних препарата и лекова. Потом је и након пензионисања, као приватни предузетник у СЗР „Флора”, са локалним становништвом и сезонским сарадницима откупљивао лековито биље и гљиве. Његово искуство је драгоцено пренети првенствено због исхитрених грешака и заблуда којима су склони узгајивачи лековитог, ароматичног и зачинског биља на почетку нове делатности. Током радионица, Тадић ће излагати учесницима пројекта „Новим стазама лековитог биља” које мере и поступке је неопходно применити за очување лековитог биља, током брања, сушења, чувања и складиштења, како би се својства сачувала до прераде и финализације производа, а труд буде награђен профитом.

За полазнике и госте убрано је, пре обилних падавина, свеже лековито биље и презентовани су: селен, калопер, нана, жалфија, мајчина душица, мајоран, босиљак, рузмарин, лаванда, смиље…

У теглама и промотивним мирисним врећицама приложени су сушени дарови природе, а активисткиња Олгица Јевтић је украсила амбијент школске учионице одабраним баштенским и собним врстама биљака.
Сарадници на пројекту су портал Мали Зворник Инфо, Основна школа „Милош Гајић” Амајић и Библиотека „17. септембар” Мали Зворник.

Новинар: Далибор Крстић

Архива: 2017.

Стазама лековитог биља: Реализован пројекат Удружења жена Незаборав из Малог Зворника

Share