Повежи се и ти: Мали Зворник је равноправан део велике породице добровољних давалаца крви

🩸 У Малом  Зворнику успешно окончана летња кампања добровољног давалаштва крви, у среду, 23. августа, од 9.30 до 14.00 часова.

🔖 Акције се дуже од десет година организују у кафеу „Кул (Cool)”. Првобитно, годинама уназад, добровољни даваоци долазили су у зубну амбуланту Дома здравља и у Дом културе.

🏥 Екипу Института за трансфузију крви предводила је др Драгана Ћећез, у сарадњи са одговорним здравственим техничаром Лазаром Ђорђићем (задуженим за утврђивање нивоа хемоглобина), медицинском сестром Ксенијом Ивом Цветановић и медицинским техничарем Радетом Цветановићем.

🩸 Интервал између давања крви је три месеца (12 недеља) за мушкарце и четири месеца (16 недеља) за жене.

🔖 Уважавајући чињеницу да је у току сезона годишњих одмора и да припаднице женског пола, које су у мају током пролећне кампање дале крв, данас нису имале ту могућност, одзив је био задовољавајући, а свака доза крви је током лета драгоцена због дефицита свих крвних група, које су сведене на једнодневну резерву.

🔖 Од 24 пријављених потенцијалних давалаца, крв је данас дао 21 учесник акције. Међу њима су две племените даме, док је једно лице први пут дало крв. Сваки кандидат за давалаштво крви пролази кроз кратку здравствену проверу крвног притиска, пулса и хемоглобина како би се обезбедила здравствена сигурност.

🔖 Реализатор промотивних активности и координатор за Мачвански округ, у Институту за трансфузију крви Србије, Душан Серафимовић и секретар Црвеног крста Мали Зворник Драган Николић чине тим који редовно спроводи кампање у Малом Зворнику. Они су се и овом приликом захвалили појединцима који донирају крв, а путем сарадње са медијима и у разговору са ученицима средњошколског узраста охрабрују друге људе да почну да дају крв где год је то потребно и кад год је то потребно у циљу спасавања људских живота.

🗓 Наши суграђани имају прилику да у општини Мали Зворник дају крв пет пута годишње, свака три месеца у редовним кампањама Института за трансфузију крви у Кафеу „Кул” и лети у Сакару, током манифестације „Дрина је смисао живота”, од прошле године првог дана традиционалног риболовног такмичења „Сомовијада”. Малозворничани радо дају крв у најближем суседном Зворнику, али и у Лозници. Сваке седмице могу дати крв у Вуковом дому у Лозници, уобичајено четвртком, од 10.00 до 16.00 часова.

🔖 Хвала свим добровољним даваоцима који и ове године помажу у обезбеђивању резерви крви за све људе којима је она неопходна❗️

⌨️ Мали Зворник инфо

📷 Мали Зворник инфо / Црвени крст Мали Зворник

Share