Гимназијалцима у Малом Зворнику презентоване могућности студирања у Руској Федерацији

🔖 На иницијативу Фондације „Заједно за осмех”, чији је оснивач и управитељ Горан Петровић, наше горе лист, делегација Руског центра за науку и културу „Руски Дом” из Београда, коју су данас представљали Олесја Бабенко, руководилац Одељења за образовни програм Руског дома и историчар др Георгиј Енгелхард, виши саветник у Руском дому, ученицима Средње школе Мали Зворник предочила је могућности и пружила одговоре на питања везана за образовни систем Русије, како би имали драгоцена сазнања о предностима и могућностима студирања у Руској Федерацији 🇷🇺.

🔖 Поред ученика, од првог до четвртог разреда гимназије, презентацији су присуствовали: Марта Живановић, директор Средње школе Мали Зворник, професор енглеског и руског језика; Љиљана Станковић, професор српског језика; Милијана Лазић професор руског језика и књижевности и представник локалне самоуправе, Бранко Илић, заменик начелника Општинске управе општине Мали Зворник.

🔖 Министарство науке и високог образовања Русије и Росотрудничество објавили су конкурс за пријем држављана Републике Србије, Босне и Херцеговине, Републике Црне Горе, Републике Северне Македоније, Републике Словеније, Републике Хрватске и сународника са сталним боравком на територији наведених држава,  на студије у 2024/2025. академској години у високообразовним установама у Руској Федерацији о трошку федералног буџета (квота).

🔖 Студенти имају могућност да:

🔖 Наставе школовање одмах након завршетка претходног степена образовања (средња школа, гимназија, виша школа, факултет)

🔖 Студирају бесплатно;

🔖 Добијају стипендију без обзира на академски успех;

🔖 Буду смештени у студентском дому.

🔖 Конкурс за студије се врши у две етапе:

🔖 Етапа I. Одабир кандидата за студије врши Россотрудничество (Руски центар за науку и културу у Србији)

🔖 За учешће у првој етапи конкурса кандидати треба да користе електронску форму аплицирања и предаје докумената.

🔖 Етапа II. За држављане Србије, у складу са резултатима конкурса и према условима, који утврђује комисија која се састоји од представника  Россотрудничества у Србији, амбасаде Руске Федерације у Србији, и представника Министарства образовања, науке и технолошког развоја Србије, а такође на основу анализе и обрађивања  података, списак одабраних кандидата  Россотрудничество шаље Министарству науке и високог образовања Русије у циљу спровођења друге етапе конкурса.

🔖 Студирање ће бити могуће на једном од 600 универзитета у Русији, односно стотинама образовних смерова, од природних, друштвених, техничких, као и медицинских наука.

🔖 Овај програм, за који Руски дом нуди могућност годинама уназад, обухвата сва три циклуса студија, основне, мастер и докторске студије.

🔖 Ученици наше школе имали су ту привилегију да први у Подрињу угосте ову делегацију.

📷 Фото галерија: Мали Зворник инфо

📹 Видео-запис: Руски Дом

Share