Фудбал: Спортски успеси наших суграђана

У крајње неповољним околностима, током трајања пандемије болести незапамћених размера, коју изазива корона вирус (COVID-19), Спортски савез Дрина прати успехе наших суграђана и редовно их презентује како би се стимулисали најмлађи спортски ентузијасти да истрају и, временом, остваре запажене резултате у региону или ван европског континента.

Наш суграђанин Ђорђе Деспотовић (Борина, Мали Зворник), врхунски спортиста и српски репрезентативни нападач потписао је, крајем јула, уносан уговор и заменио клубове у Русији пошто је из Оренбурга прешао у Рубин Казањ. Из Рубина обелоданили су вест фотографијама са промоције, а руски медији пишу како ће од овог уговора Ђорђе Деспотовић инкасирати најмање 3.000.000 долара. Деспотовић је поникао у Црвеној Звезди у којој је прошао све омладинске селекције, али када је требало да уследи деби у сениорском тиму послат је на позајмицу у Сопот.

Отишао је, потом, у суботички Спартак, па Локерен из ког се 2013. вратио на Маракану. Опет није добио праву прилику, одиграо је свега десет утакмица и постигао један гол, па ишао на позајмице у Жетсју и Кајрат, да би онда потписао уговор за Астану. И тамо је био позајмљиван, Тоболу, да би у Оренбург прешао 2018.

Одиграо је две сезоне у овом руском тиму и био и те како запажен, што је допринело највећем трансферу у каријери. Деспотовић је добио дрес са бројем девет, а, уместо презимена, изнад броја је ставио надимак – Деспот.

Бележимо успех још једног малозворничког фудбалског бисера. ФК Вележ потписао је двогодишњи уговор са Славишом Радовићем. Двадесетшестогодишњак, Радовић игра на позицији левог бека, а у редове „Рођених” стигао је из ФК Радник Бијељина.

У својој каријери наступао је за Дрину Зворник, Локомотиву, Војводину, Олимпик Сарајево, Вождовац, Земун и Радник, одакле је и стигао у Мостар. Рођен је 8. октобра 1993. године у Лозници.

У прошлој сезони Премијер лиге БиХ одиграо је 19 утакмица у дресу Радника, а у свој биланс уписао је шест асистенција.

Да се спорт не може делити на „мушки” и „женски”, доказ је наша суграђанка Сања Матић из Велике Реке. Спорт једино препознаје труд, рад и посвећеност. Желимо јој много успеха у наставку фудбалске каријере!

„Сања Матић је преузета као пресудни играч у доигравању за Премијер женску лигу Босне и Херцеговине. Матићева је у зимском прелазном року из Дрине прешла у редове Либера из Горажда, а ангажована је у овом клубу до 2. августа. Ова млада, одлична фудбалерке из Србије била је један од најважнијих „мотора” Либера за улазак у друштво најбољих. Матићева може играти на више позиција. У дресу Дрине играла је нападача, док је у Горажду била на позицији левог или десног крила. Баш брзи продори и одлична техника ове младе фудбалерке били су врло важни за Либеро у доигравању. Либеро је сада учесник Прве женске ногометне лиге Федерације БиХ за сезону 2020/21”.

(Женски ногомет Босна и Херцеговина – СФК Либеро Горажде)

Филип Ерић, голман је Жељезничара, тренутно првопласираног тима m:tel Премијер лиге БиХ. До данас је наступио 18 пута на голу овог трофејног клуба, а на осам утакмица сачувао је мрежу нетакнутом. Сада двадесетпетогодишњи голман потписао је, у јуну 2019. године, професионални двогодишњи уговор у просторијама Фудбалског Савеза Кантона Сарајево (ФС КС), уз присуство службеног представника ФС КС.

Филип Ерић је рођен 10. октобра 1994. године у Лозници, висок је 196 центиметара. Сениорску каријеру почео је у Вождовцу, а након позајмице Шумадији стиже у зворничку Дрину где је бранио шест месеци и прешао у Рад. Уследио је повратак у Дрину, потом је био члан тузланске Слободе, а почетком 2018. године долази у Звијезду 09 за коју је у тој сезони бранио 31 утакмицу.

Фото: Спортски савез Дрина / Футбольный клуб Рубин Казань / ФК Вележ Мостар / СФК Либеро Горажде / ФК Жељезничар  Сарајево / Приватна архива

Насловна фотографија: Freepik 

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Пројекат „Спорт – пут до здравља и успеха” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2020. години.

Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима.

#Мали_Зворник #Подриње #Србија #СРБ

#Mali_Zvornik #Podrinje #Serbia #SRB

#Covid19 #Corona #Sačuvajživote

Share