Електронска идентификација предуслов за приступ апликацији еАграр

У Центру за развој иновација у Малом Зворнику представници Пољопривредне саветодавне стручне службе „Пољосавет” (ПССС) из Лознице у петак, 20. јануара, вршили су регистровање пољопривредника на порталу еУправе за приступ информационом систему еАграр, који Министарство пољопривреде Републике Србије уводи у циљу модернизације и убрзања процеса уписа и промене података у Регистру пољопривредних газдинстава (РПГ), као и бржег одобравања подстицаја пољопривредницима и исплата у истој години.

Помоћ у добијању електронског идентитета који је основ за приступ апликацији еАграр овом приликом пружена је за око 20 пољопривредника.

Пољопривредна саветодавна стручна служба „Пољосавет” из Лознице ускоро ће поново организовати ову активност у Центру за иновације у Малом Зворнику, како би помогла пољопривредницима да на време обезбеде своју електронску идентификацију  и спремно дочекају почетак рада апликације еАграр на пролеће 2023. године.

Пољопривредни произвођачи који поседују паметни телефон и желе самостално да обаве ову процедуру могу у поштама широм Србије добити бесплатно параметре за активацију е-ID броја, што у процесу добијања ектронског идентитета.

Следећи корак је активација ConsentID мобилне апликације, уносом добијених параметара, коју могу преузети на Google Play продавници или App Store-у, док је трећи корак активација квалификованог електронског сертификата на порталу eid.gov.rs, у cloud простору.

Они пољопривредници који не поседују паметне мобилне телефоне треба у МУП-у да изваде квалификовани електронски сертификат (КЕС), који у електронској размени података замењује потпис неке особе.

За помоћ у реализацији другог и трећег корака пољопривредници се, осим најближем ПССС-у, могу обратити Управи за трезор, где ће им запослени пружити потребну подршку.

Детаљне инструкције за самосталну регистрацију и коришћење система еАграр доступне су на сајту eagrar.gov.rs, а они који желе да одмах добијају нове информације о систему еАграр потребно је да се на сајту eagrar.gov.rs пријаве за СМС или е-мејл обавештења.

Извор: Центар за развој иновација

Фото: Центар за развој иновација у Малом Зворнику

Share