Доња Трешњица: Завршетак изградње моста на реци Борањи

Током бујичних поплава 2014. године у нашој области, највеће штете су учиниле Велика река, Борањска река, река Радаљ, Боринска река, Мала река на територији Општине Мали Зворник, река Љубовиђа, Трешњица, Цапарићка река, Грабовичка река, Узовничка река, Џигића јаз, Јевремовић поток, Медаљски поток, Крупинска река на територији Општине Љубовија. Оштећени су: стамбени објекти – пословни објекти – инфраструктурни објекти (мостови, путеви, водовод, канализација, електро мрежа) – пољопривредно и шумско земљиште (однете оранице, шуме, малина, купина, шљива, поврће..) – регулисани и нерегулисани водотокови вода I и II реда.

Пет година касније, у сеоском насељу Доња Трешњица у општини Мали Зворник завршава се мост на реци Борањи. На месту некадашњег бетонског прелаза, оштећеног приликом минирања у оближњем каменелому и честих поплава, грађен је нов, по димензијама, око три пута већи објекат од првобитног, безбедан за саобраћај. Радове изводи предузеће „Стобекс” из Лознице, које у овом селу експлоатише кречњак.

Према речима председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, изградња моста на Борањској реци значајна је за становништво и привреду читаве општине, не само Доње Трешнице.

Он је навео да је прелаз био у лошем стању и небезбедан за саобраћај од 2014. године, када је поплава однела већи део објекта и пута, те да је претходно био оштећен од детонација приликом радова у каменолому који се налази недалеко од њега.

Јевтић је истакао да је фирма „Стобекс” преузела обавезу да на месту порушеног прелаза изгради одговарајући мост и да су радови у току.

Мост је, према пројекту, дужине 9,5 метара и ширине 7,5 метара, са коловозом у две траке и тротоаром за пешаке са обе стране.

Најпре је завршено бетонирање стопе моста, потом је окончана монтажа конструкције, тачније бетонске плоче, која је за ову намену изливена још прошле године.

У односу на првобитни бетонски прелаз, који је у основи служио као пропуст за воду, нови мост је три пута дужи, знатно шири и што је најважније безбедан за пролаз возила и пешака. По свему судећи, преостају асфалтирање и завршетак заштитне ограде.

Извори: Мали Зворник инфо / Општинска управа Мали Зворник / Унија еколога УНЕКО / ЕкоДрина Мали Зворник

Фото: Ђорђе Којић / Славица Илић / Александар Тодоровић / Општинска управа Мали Зворник

Пројекат „Мали Зворник – Где смо 5 година након поплава?” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2019. години.

 

Share