Пионирски кораци чланова новог Планинарско-бициклистичког спортског удружења „Шарена буква“

Доња Трешњица: Пионирски кораци чланова новог Планинарско-бициклистичког спортског удружења „Шарена буква“

Заједно са ученицима ОШ „Милош Гајић из Амајића, Читлука и Доње Трешњице, чланови Бициклистичко-планинарског удружења ,,БицикЛО“ из Лознице, љубитељи планинског бициклизма активни у пројекту ,,Цикло Село“, подржали су учешћем и организацијом шетњу првом стазом новог Планинарског клуба „Шарена Буква“.

Председник Удружења, основаног крајем децембра у Малом Зворнику, је ловочувар Младен Мићић, а секретар Планинарско-бициклистичког спортског удружења „Шарена буква“ је учитељ Предраг Пеђа Спасојевић.

Предраг Спасојевић, који годинама у сарадњи са пријатељима планинарима и бициклистима из Лознице организује планинарске походе, изразио је задовољство ефектима прве акције новооснованог планинарског удружења и изложио нам је план рада у 2017. години.

,,Дужина наше прве стазе је оквирно 15 километара. Покрет је био у недељу, 26. марта, у 10 часова. Учесници су ученици ОШ „Милош Гајић у Амајићу“, те чланови Бициклистичко-планинарског удружења ,,БицикЛо“ из Лознице. Четрдесетак школараца, са родитељима и наставницима, у безбедном окружењу, надахнути и спремни за стицање нових знања и вештина.

Детаљна рута кретања од школе у Доњој Трешњици кроз Спасеновиће до Читлука, Пољана па кроз Пајиће до школе приказана је на фотографији у прилогу. Обедовање је обављено у Читлуку код репетитора. Путања је била кружна. Долазак на одредиште је у 14.45 часова. Учесници су се кретали без проблема, уз потребне паузе.

Будући да, тренутно, немамо средства за куповину ГПС уређаја, мапирање је рађено мобилном апликацијом и знатно је сиромашније.

План Планинарско-бициклистичког спортског удружења „Шарена буква“ је следећи: Организовати 10 пешачких тура са циљем да се помоћу ГПС уређаја мапирају (сниме) стазе, затим пренесу на карту Општине Мали Зворник. Детаљно ћемо описати сваку руту, надморске висине, висинске разлике, објаснити скретања, унети изворе као и туристичко-историјски и етношки занимљиве локалитете поред којих се пролази, потребно време за пролаз, напор и слично.

Стазе урадити на целој територији општине Мали Зворник:

Брасина – једна стаза;
Доња Борина – једна стаза;
Радаљ – две стазе;
Мали Зворник – једна стаза;
Сакар – једна стаза;
Будишић – једна стаза;
Амајић – једна стаза;
Доња Трешњица – једна стаза;
Велика Река – једна стаза.

За снимање стазе и дигитализовање руте користићемо опремљен преносни уређај малих димензија GARMIN GPSMAP 64s, са системима GPS, GLONASS, напредним сензором и бежичним повезивањем. Потом, руту преносимо на туристичку мапу Општине и у дигиталном облику оставићемо је доступну на сајту за све туристе и рекреативце, али и за школе, извиђаче, екологе, пензионере и све заинтересоване посетиоце који желе боравак природи.
На овај начин туристичка понуда општине Мали Зворник биће комплетнија, доступнија и атрактивнија“, истиче секретар Планинарско-бициклистичког спортског удружења „Шарена буква“, учитељ Пеђа Спасојевић.

Овом приликом, позвао је бројне заинтересоване суграђане да се учлане у планинарско-бициклистичко удружење које је Мали Зворник коначно добио. Могу се обратити председнику Удружења Младену Мићићу, ловочувару или секретару Предрагу Пеђи Спасојевићу, професору разредне наставе у ОШ „Милош Гајић из Амајића, односно  путем мејла: jaucitelj@gmail.com електронском поштом.

Фото галерија: Зоран Богићевић Ракун / Пројекат Цикло Село / ПБД „БицикЛо“ – Лозница

Новинар: Далибор Крстић

Share