Доња Трешњица између крајности током обнове и изградње нове инфраструктуре

,,Асфалт и велики део оптике Телекома је уништен, а село претворено у прљаво градилиште. Одложени каблови поред пута су видљиви на фотографијама, а поједини житељи Доње Трешњице су пробили аутомобилске и камионске гуме на жице и оштро камење који нису уклоњени’’, наводи се у порукама које протекле седмице стижу из удаљене месне заједнице у редакцију портала Мали Зворник Инфо.

Реагујући на дописе суграђана који нас извештавају да у Доњој Трешњици већ месец дана постоје бројни проблеми за које готово нико не мари, недостатак координације у раду припадника војске и локалних служби, проблеми у саобраћају, када четири дана аутобус није ишао за Доњу Трешњицу и деца су ишла пешке до школе у Амајићу, а болесни мештани су једва налазили начин да прођу како би примили терапију, те бојазан да капацитет изворишта у Доњој Трешњици није довољан за четири сеоска насеља која ће користити водовод у изградњи, контактирали смо челне људе општине Мали Зворник како би нам појаснили да ли имају увид у стање на терену и колико су у могућности да редовно врше надзор над извођењем радова.

,,Интензивно решавамо новонастале проблеме, посетили су нас представници Телекома и постигнут је договор о ревитализацији оштећених делова трасе. Од четвртка или петка војска и ЈКП ,,Дрина“ из Доње Трешњице излазе на магистрални пут и настављају водовод ка другим месним заједницама. Сви недостаци су уочени и руководство има заједнички став, али је симтоматично то да су међуљудски односи у Доњој Трешњици озбиљно нарушени, те да су у врло кратком року изабрана чак три председника месне заједнице“, истиче председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић и додаје да житељи Доње Трешњице могу очекивати да ће радови на завршетку водовода за четири сеоска насеља бити окончани до краја 2015. године, као и део трасе оптичког кабла и водовод у центру Доње Трешњице.

Заменик председника општине Богдан Дукић наглашава да је Доња Трешњица велико градилиште, те схвата да радови утичу на свакодневни ритам живота, али постоји много значајнији општи интерес да се сви започети пројекти окончају квалитетно и по плану. ,,Због тога очекујемо минимум стрпљења, поверења и побољшање односа међу мештанима који имају заједнички интерес“, закључио је излагање Дукић.

Директор ЈКП ,,Дрина“ Бошко Марковић информисао нас је да је страх житеља Доње Трешњице неоправдан да неће бити довољно воде за све кориснике водоводне мреже, те је демантовао да се, како тврде мештани, ради инфраструктура којом се вода одводи из села, без базена за напајање села водом. ,,Резервоар од 250 метара кубних са свом пратећом опремом ће се налазити на локацији изнад изворишта Б1 у Доњој Трешњици, покриваће варијације у моменту максималне потрошње, а нормална потрошња подразумева 250 литара воде по становнику дневно“, рекао је Марковић, истичући да је 6 л/с довољно за 830 домаћинстава, при нормалној потрошњи. Он очекује око 250 прикључака у четири села у првој фази, а овим пројектом касније се омогућава продужење водовода ка Великој Реци на југ и Будишићу на север.

Коментаришући прекид аутобуског саобраћаја протеклих дана у Доњој Трешњици, председник општине Зоран Јевтић појаснио је да актуелни превозник ,,Ластра“ у појединим насељима послује на граници рентабилности и захтеваће повећање месечних субвенција од општине у околностима када, рецимо, у Доњој Трешњици само четири путника са полазне станице користе превоз аутобусима. Општина планира да се обрати и другим превозницима који у возном парку имају возила са мањом потрошњом, комбибус или мање аутобусе, како би и у таквим насељима опстао јавни превоз.

Уредник: Далибор Крстић

Корисни линк: http://jkpdrina.rs/

 

Share