Дом здравља Мали Зворник: Препоручена вакцинација против Хуманог папилома вируса (ХПВ)

Дом здравља у Малом Зворнику позвао је родитеље деце узраста од 9 до 14 година да се јаве изабраном педијатру у установи ради добијања информација о значају вакцинације деце против хуманог папилома вируса (ХПВ), који је одговоран за настанак рака грлића материце код жена.
 
Према речима директорке Дома здравља, Валентине Ристић, на основу сагласности за вакцинацију деце коју родитељи приликом одласка педијатру могу дати у писаној форми биће вршена набавка одговарајућих количина вакцина против ХПВ-а.
 
Она је навела да је активна имунизација против хуманог папилома вируса препоручена деци узраста девет година и старијој деци, а пре првих сексуалних односа, ради заштите од рака грлића материце.
 
Вакцинација се врши деветовалентном вакцином против ХПВ-а, Гардасил 9, која је одобрена за примену код деце мушког и женског пола, узраста девет година и старијих, за превенцију премалигних и малигних лезија цервикса, вулве, вагине и ануса и превенцију аногениталних брадавица изазваних специфичним типовима ХПВ.
 
У Завод за јавно здравље Шабац 8. јуна је испоручена најмодернија деветовалентна вакцина #Gardasil9, против ХПВ вируса. ХПВ вакцина оцењена је као високо (екстремно) безбедна и препоручује се код деце од 9 до 14 година.
Ристић је навела да Дом здравља позива родитеље да своју децу, ћерке и синове, вакцинишу овом препорученом вакцином.
Извори: Дом здравља Мали Зворник / Завод за јавно здравље Шабац / Општинска управа општине Мали Зворник 
Фото: Архива портала Мали Зворник инфо / Завод за јавно здравље Шабац
Share