Дани међаша на планини Јагодњи: Тромеђа која спаја суседе

🌄 Део колектива Библиотеке „17.септембар” Мали Зворник и представници Туристичке организације општине Мали Зворник присуствовали су, четрнаестој по реду, привредно-туристичкој манифестацији „Дани Међаша” која је одржана данас на планини Јагодњи поред етно-села Мачков камен.

🏞 Сама манифестација је веома значајна јер негује традиционалне вредности из наших крајева и међа није само место дељења, већ и спајања. 

🗓 Као и претходних година манифестација је обухватила такмичење у кошењу ручном косом, народни вишебој (надвлачење конопца, скок у даљ, скок у вис и бацање камена са рамена), гастро-фест (такмичење у кувању пасуља и богат културно-уметнички програм. Сви победници по категоријама награђени су пригодним поклонима, пехарима и медаљама. 🏆 🏅

Челници општина Крупањ и Мали Зворник, Младен Стефановић и Зоран Јевтић, као суорганизатори, учествовали су у програму отварања и додела награда најуспешнијим учесницима поменутих дисциплина. Фонд награда сваке године достиже прикладан ниво који је заиста вредан пажње.

Дани међаша је туристичко-спортска манифестација која се, у првој недељи по Видовдану, одржава сваке године крајем јуна или почетком јула месеца на планини Јагодњи, подно његовог врха Мачков камен. Манифестацију организује Туристичко-спортска организација општине Крупањ, уз срдачну помоћ туристичких организација општина Мали Зворник и Љубовија, са циљем очувања традиције и обичаја, уз дружење и такмичење гостију и становника тромеђе Азбуковице, Рађевине и Подгорине, односно општина Љубовија, Крупањ, Мали Зворник, али и Осечине и Лознице.

Манифестација употпуњује садржај великог народног сабора који се од 1925. године одржава на Мачковом камену, такмичењем у кошењу ручном косом, такмичењем у народном вишебоју и такмичењем у припремању посног пасуља. У културно-уметничком програму који прати такмичења, учествују фолклорне групе, певачке групе и појединци представљајући народно стваралаштво Крупња и суседних општина.

💻 Извори: Туристичко-спортска организација општине Крупањ / Мали Зворник инфо / Крупањ инфо / Библиотека „17.септембар” Мали Зворник / Туристичка организација општине Мали Зворник

📷 Фото: Библиотека „17.септембар” Мали Зворник

⌨ Коментари: Мали Зворник инфо

Share

Оставите одговор