Дан општине Мали Зворник обележен свечано: Додељена јавна признања

Председник Републике Србије Александар Вучић почасни је грађанин Малог Зворника 

Свечаном седницом Скупштине општине у Малом Зворнику у понедељак је обележен 17. септембар, Дан општине Мали Зворник, LXII годишњица њеног постојања и LXXIII година од ослобођења територије данашње општине од немачке окупације.

Поводом дана општине и LXII рођендана, у Малом Зворнику по први пут је додељено специјално јавно признање, а Александар Вучић, председник Републике Србије, на свечаној седници Скупштине општине проглашен за почасног грађанина. ,,То звање додељено му је у знак захвалности за разумевање проблема локалне самоуправе и спремност да учествује у њиховом решавању у оквиру својих надлежности и на име изузетног залагања за интересе грађана“, образложио је Зоран Јевтић, председник малозворничке општине.

Како је саопштено на седници, додељено признање Вучићу ће бити уручено накнадно, приликом његове посете Малом Зворнику.

Признања за допринос развоју општине додељена су и заслужним грађанима. Плакете су добили талентовани млади сликар Дејан Крстић из Малог Зворника и спортски радник и тренер ФК „Младост“ из Борине Љубодраг Спасеновић из Доње Борине, док су општинске повеље уручене малозворничком свештенику, протојереју ставрофору Ратомиру Миросављевићу, привреднику Миловану Самарџићу из Малог Зворника и председник општине Уб Дарку Глишићу, за несебичну подршку и припрему обнове Старог моста, која се очекује и за чију реконструкцију је држава недавно одобрила 600.000 евра. Новчаног дела општинске награде одрекли су се Самарџић у корист изградње малозворничке цркве у стени и Глишић у корист Центра за социјални рад у Малом Зворнику.

Главни резултати рада у Малом Зворнику у протеклој години, остварени уз помоћ државе и подршку председника Александра Вучића, јесу завршетак обнове државног пута кроз општину и санације великог клизишта у центру места, изградња пет мостова на рекама, порушених у мајским поплавама 2014. године, као и реконструкција школских и других важних објеката, наведено је у петнаестоминутном филму о најзначајнијим улагањима у општини у периоду између септембра прошле и текуће године и плановима за наредни период, приказаном на седници.

Видео запис: Општина Мали Зворник

Као изузетно важни послови, који у Малом Зворнику треба да уследе уз помоћ државе, наведени су изградња топлане на биомасу и обнова моста краља Александра Првог Карађорђевића на Дрини, који Србију преко Малог Зворника повезује са Републиком Српском.

Према речима председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, за овај пројекат, код највишег државног руководства, залагао се Дарко Глишић, председник општине Уб, који је заслужан и за бројне друге инфраструктурне пројекте, који ће бити или су реализовани у протеклој години у Малом Зворнику. На име тога, њему је на свечаности поводом Дана општине додељена повеља за 2017. годину, као вид захвалности за све што је учинио за грађане ове општине.

Јевтић је нагласио да је на састанку председника Републике Србије Александра Вучића са челницима општина Подриња и града Лознице, одржаном 17. септембра у Лозници, пружена подршка кључним потребама, инфраструктурним и развојним пројектима.

,,Председник Вучић је нагласио да ће посебну пажњу посветити овим нашим крајевима, изградњи две траке брзог пута од Шапца до Лознице, довођењу инвеститора у Мали Зворник, како би се створили услови за отварање 200 нових радних места, радиће се на томе да се омогући прелазак свих грађана, сународника и путника преко Старог моста. Зовемо га стари, али очекујемо да добије ново рухо након одобрених 600.000 евра за реконструкцију. Разматраће се у наредном периоду проблем суграђанки, жена пољопривредника које имају нерегулисан статус и велике старе дугове, а очекујемо да се у наредних 15 дана утврди да ли је могуће финансирати пут Шарена Буква – Крупањ. Изградња нове топлане на биомасу ја свакако један од најважнијих инвестиционих пројеката подршке. Обезбедиће се из републичког буџета одређена новчана средства која ћемо ми покушати паметно да утрошимо, улагањем у путну инфраструктуру и припремање терена, стварању амбијента за потенцијалне инвеститоре. Поред преузете одговорности и изазова, данас је један од ређих дана у години када је за мене то што сам председник општине велико задовољство, јер могу да вас угостим у општини која напредује и чији су становници данас задовољнији него што су били пре годину дана.“

Поводом обележавања Дана општине Мали Зворник, у име добитника јавних признања, у наставку седнице, скупу се обратио Дарко Глишић, председник општине Уб. Глишић је најпре честитао Дан општине грађанима и руководству, пожелевши да им свака следећа година буде боља и успешнија од претходне, а затим, у име свих добитника, захвалио општини на додели овогодишњих признања.

Он је подсетио присутне на изјаву председника Србије Александра Вучића, дату претхоног дана у Вуковом Тршићу, да ће држава у наредном периоду уложити озбиљна новчана средства у развој општина у Подрињу, како би створила услове за привлачење инвестиција, значајније покретање привреде и отварање нових радних места, напомињући да се председник Вучић труди да, када нешто обећа, то реализује у најкраћем могућем року. Глишић је рекао да долази време великих могућности за општину Мали Зворник, која треба да их пригрли и искористи шансе које јој се пружају. ,,Искористите добру климу и добар ветар у леђа који има општина Мали Зворник у последњих неколико година и да буде пуно лепих и корисних ствари којима ћете се похвалити, пре свега у интересу ваших грађана.“

На крају свог обраћања, он се одрекао новчаног дела признања које му је додељено, поклонивши га Центру за социјални рад у Малом Зворнику.

Новчаног дела признања одрекао се и Милован Самарџић, привредник из Малог Зворника, који је повељу добио на име сарадње, подршке и хуманости, коју је показао за време мајских непогода 2014. године.

Добитник повеље општине Мали Зворник за текућу годину је и Ратомир Миросављевић, протојереј ставрофор, за очување парохије у Великој Реци, Доњој Трешници и Вољевцима и обнову неколико верских објеката у овим селима.

Добитнитници плакета су: млади, талентовани сликар Дејан Крстић из Малог Зворника, за допринос уметности и на име подршке општине његовом даљем стваралаштву, и спортски радник Љубодраг Спасеновић из Доње Борине, за допринос развоју фудбала у Доњој Борини и Брасини и опоравку боринског фудбалског клуба.

Додели признања претходило је свечано потписивање меморандума о сарадњи између општина Мали Зворник и Трговиште, који ће, након прошлогодишњег братимљења две општине, омогућити додатно учвршћивање и проширење њихових пријатељских односа и сарадње у области привреде, образовања, културе, спорта, здравствене заштите, заштите животне средине, локалне самоуправе и другим сегментима.

Председник општине Трговиште Ненад Крстић рекао је да очекује да ће се, након потписивања документа о сарадњи са општином Мали Зворник, дугогодишњи пријатељски односи руководства две општине наставити интензивније и пренети на сараднике. Он је појаснио да документ омогућава повезивање општина у различитим сферама, а да је то за почетак у области културе, кроз симболично учешће Културно – уметничког друштва “Перваз” из Трговишта у програму обележавања Дана општине Мали Зворник.

Чланови овог друштва на сцени Дома културе наступили су у првом делу културно – уметничког програма свечане седнице, изводећи игре из пчињског краја, док су након њих наступили “Ветерани фолклора Малог Зворника”, изводећи игре из Подриња и Шумадије.

Овогодишња свечана седница Скупштине општине у Малом Зворнику, уприличена поводом 17. септембра – Дана општине, остаће упамћена по великом броју гостију, међу којима су били представници министарстава, установа, јавних предузећа, верских и других организација, привредних субјеката, војске, полиције, општина из Србије и Републике Српске, као и бројни новинари.

Извори: Мали Зворник Инфо / Општина Мали Зворник / Лозничке новости / РТВ Подриње

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Видео запис: РТВ Подриње

Новинари: Љиљана Ристановић / Слободан Пајић / Далибор Крстић

 

Share