Четири медаље српских омладинаца на Европском првенству за млађе сениорке и сениоре у Поречу

Четири бронзане 🥉🥉🥉🥉 медаље српских омладинаца на Европском првенству у Поречу

🥊 Бронза за Анастасију Бошковић и пораз Срђана Томића у борби за медаљу

Српска бокс младост враћа се са шампионата „Старог континента” окићена са четири медаље. Европско првенство за млађе сениорке и сениоре одржано је у хрватском месту Пореч где се за медаље борило 330 боксерки и боксера, 220 у мушкој и 110 у женској конкуренцији, из чак 33 државе. Шампионат је трајао од 2. до 15. априла.

Боксерску репрезентацију Србије у хрватској представљало је пет момака и две девојке Никола Максимовић (до 48 килограма), Огњен Антић (до 60 килограма), Џенис Ванић (до 67 килограма), Хамза Рашљанин (до 71 килограм), Срђан Томић (до 86 килограма) под вођством селектора Бранислава Јовичића, али и девојке из омладинске селекције селектора Мирка Ждрала – Сања Митић (до 50 килограма) и Анђела Бошковић (до 70 килограма).

У граду на Истри Србији су исковали четири бронзане медаље и тиме наставили ниску успеха српског националног тима са великих такмичења.

Трофејни низ је започела Сања Митић. У четвртфиналу Сања је победом над Пољакињом Наталијом Ниевиадомском на поене 4:1 стигла до осигуране бронзе, а затим се у полуфиналу борила против Туркиње Емине Килинић која је зауставила нашу изврсну боксерку на путу до финала и прилике да се бори за злато. После Сање бронзу за Србију исковала је и фантастичма Анастастија Бошковић. Она је у четвртфиналу савладала Хрватицу Лану Ковачић прекидом борбе од стране судије у рингу у другој рунди. У полуфиналу Анастасија је заустављена од Италијанке Мириам Ди Савино.

📋 Подсећања ради, на последњем Појединачном првенству Србије у боксу у Новом Пазару Анастасија је била сама у категорији до 70 килограма, тако да јој је преостало само још да покуша да нешто уради на међународној сцени. Покушај се, по свему судећи, исплатио.

Обе наше боксерке овим резултатом и успехом избориле су и пласман на Првенство света за омладинке које ће бити одржано такође у Поречу од 20. октобра до 6. новембра 2024.

Никола Максимовић је вољом жреба ушао у четвртфиналу, где је савладао на поене 4:3 Давида Захарија из Израела. За пласман у финале Максимовић је боксовао против Олександра Звиериева из Украјине, али је вољом судија Украјинац отишао даље. Хамзи Рашљанину биле су потребне две победе на путу до медаље. Прво је савладао представника Кипра Махмуда Карнабу прекидом борбе у трећој рунди, а потом и Алексеја Тендлера из Словеније на поене 5:0. Рашљанин је у полуфиналу заустављен од Украјинца Олеха Хичве.

На ЕП су учешће узела још тројица српских омладинаца. Огњен Антић (до 60 кг) је на старту победио Словенца Андреја Бојића прекидом у трећој рнди, а потом у четвртфиналу на поене изгубио од репрезентативца Хрватске Матеја Мартона после „боут ривјуа” 2:5. Џенис Ванић (до 67 кг) је поражен на поене 5:0 од Бесиана Караја из Албаније, а Срђан Томић (до 86 кг) је такође изгубио одлуком судија 5:0, од Хрвата Јосипа Токића.

📋 Јосип Токић вероватно је највиши млади боксер који се појавио на рингу Хрватске боксачке лиге (HBL). Са само 15 година био је висок 205 центиметара.

Стручни штаб српске селекције на ЕП у Поречу уз селектора Бранислава Јовичића чинили су тренери Марјан Антић, Стефан Павловић и прекаљени Болат Нијазимбетов, стручњак из Казахстана.

„Наше репрезентативке и репрезентативци су испунили очекивања. Отишли смо у Пореч са визијом и задатком да се вратимо кући са медаљама, то је и учињено. Наш тим је млад, компактан, вредан, надахнут и веома квалитетан.

Овај пут освојили смо четири бронзе, настављамо даље у још јачем ритму, главни циљ у 2024. је да с почетком новембра у Поречу на Првенству света окитимо са још већим бројем медаља него што је био овај пут на европском одакле се враћамо задовољни и срећни” – рекао је селектор Бранислав Јовичић.

💻 Извори: Боксерски савез Србије / Свет бокса

📷 Фото: Боксерски савез Србије / Боксерски клуб „Обилић ТРБ”

Share