Богојављење на Зворничком језеру: Пливање за Часни крст

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шабачког Господина Лаврентија, на Богојављење, 19. јануара 2018. године, у 13 часова, на Зворничком (Дринском језеру код Хидроелектране ,,Зворник“ у Малом Зворнику одржаће се XI пливање за Богојављенски крст.

Програм:

У 12.30 часова креће литија са барјацима, крстовима и иконама испред малозворничке цркве ,,Сабора свих Срба светитеља“.

У 13.00 часова је старт пливача на стази дугој 33 метра, у част и спомен на године Христовог живота на Земљи, од рођења, страдања, васкрсења и вазнесења на небо.

По завршетку трке, победнику припада вредна награда – освешћени крст у трајно власништво, дар ливнице ,,Пантеон“ и друге вредне награде, а свим осталим учесницима биће додељене награде, захвалнице, мајице и сувенири, дар малозворничке цркве.

Пријава учесника је обавезна – лично. Предуслов за учешће је да сви такмичари буду крштени.

Организован је лекарски преглед, најкасније два сата пре старта. Учесници попуњавају личне изјаве.

,,Позивамо сав верни народ Подриња да заједно учествујемо у овом несвакидашњем молитвеном догађају који се од 2008. године одржава на овим просторима, а да Бог да траје докле је света и века.“

Све информације о пријави учесника и манифестацији можете добити од протонамесника Милете Товаровића, свештеника малозворничке парохије, путем телефона: 064 99 15 717 (Србија) и +387 66 831 919 (Република Српска).

Организатор Пливања за Богојављенски крст је црквена општина Мали Зворник, а покровитељ је општина Мали Зворник, у сарадњи са Хидроелектраном ,,Зворник“.

Од 2008. године, победник прва три пливања за богојављенским крстом на Зворничком језеру био је Ђорђе Вукмировић из Лознице, док је 2011. најбољи био Зоран Зекић из Тршића код Зворника у Републици Српској, а две наредне године Марко Добриковић из Ваљева. Данко Гурдељевић из Малог Зворника био је најуспешнији 2014. године, са Андријаном Вуковић из Бјељине, која је побеђивала две године заредом у женској конкуренцији. Први у надметању одважних пливача 2015. године био је Александар Јевтић из Малог Зворника. Петар Панић из Лознице победник је богојављенског пливања за Часни крст 2016. године, а Маријана Кркаловић и Драгана Стевановић 2017. године, када је обележена прва деценија овог витешког надметања у Малом Зворнику.

Насловна фотографија: Љубиша Миличић / Архива 2017.

Новинар сарадник: Далибор Крстић

 

Share