У циљу спречавања ширења Корона вируса: Нове наредбе Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник

Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник на ванредној седници у петак, 20. марта, издао је низ нових наредби и упутстава у циљу спречавања ширења Корона вируса на територији ове локалне заједнице.

Јавном сектору на подручју малозворничке општине, Општинској управи, јавним предузећима и установама, чији је оснивач локална самоуправа, наложено је да запослене, који тренутно, због ванредног стања, нису ангажовани на редовним пословима, ставе на располагање општинском Штабу за ванредне ситуације, који ће их, према потреби, укључити у  рад  на пружању помоћи старим суграђанима, у Call центру или на тeрену.

Осим тога, Општинска управа Мали Зворник, јавна предузећа и установе на територији општине у обавези су и да сва возила која поседују, а која им нису крајње неопходна за функционисање саме организације, по потреби, ставе на располагање Call центру Општинске управе Мали Зворник, за достављање хране, основних животних намирница и лекова старим лицима и суграђанима са инвалидитетом, који живе сами, односно немају ближе сроднике који би, за време ванредног стања, уместо њих обавили неопходне набавке.

На седници је наведено да ће у наредном периоду, у зависности од даљег развоја ситуације, у погледу ширења Корона вируса, бити размотрени капацитети везани за расположива возила у приватном сектору, као и стављање тих ресурса у стање приправности, односно на располагање Штабу за ванредне ситуације.

Члановима оперативних мобилних тимова и волонтерима, које општина ангажује за пружање помоћи старим, угроженим суграђанима у набавци хране и лекова, наложена је обавезна обука пре изласка на терен, која подразумева добијање упутства о обавезној примени заштитних мера на раду и преузимање превентивних средстава, заштитних маски, рукавица и  дезинфицијенаса.

Обуке волонтера вршиће стручна лица из Дома здравља, у згради Општинске управе Мали Зворник.

Ради јасне идентификације волонтера и чланова оперативних мобилних тимова на терену, општина Мали Зворник израдиће одговарајуће беџеве које ће лица која пружају помоћ убудуће носити на себи, као знак препознавања.

У оквиру извештаја о раду Call центра Општинске управе за подршку старим угроженим суграђанима, наведено је да је претходног дана, за време рада овог центра, од 07 до 15 часова, регистровано 45 позива, са најчешћим питањима везаним за набавку хране и лекова, могућностима рада на отвореном простору и изолацију.

Привредним субјектима на подручју малозворничке општине, који примењују двадесетчетворочасовно радно време, наложено је да надлежнима упуте захтеве за издавање дозвола за кретање запосленима који имају радну обавезу у време полицијског часа, од 20.00 до 05.00 часова, док је физичким лицима, са специфичним делатностима, односно предузетницима, сугерисано да захтеве за одобрење кретања у време полицијског часа због радних обавеза упуте Полицијској станици у Малом Зворнику.

Општинска управа Мали Зворник задужена је да Штабу за ванредне ситуације хитно достави списак ветеринарских станица које ће бити ангажоване током полицијског часа, док је ветеринарским станицама истовремено наложено да Министарству привреде Републике Србије и Привредној комори Србије, у најкраћем року доставе, списак запослених који за време полицијског часа могу бити ангажовани на терену, уз напомену да воде рачуна о поштовању мера Владе Републике Србије, везаних за ограничење кретања лица од 65 и више година.

Ради пружања подршке и помоћи у сектору привреде, Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник задужио је Општинско веће да у најкраћем року формира Привредни савет, који ће имати задатак да прати дешавања у овој области и својим деловањем помогне привредним субјектима у превазилажењу тешкоћа за време ванредног стања због корона вируса.

Командант Штаба Зоран Јевтић образложио је ову наредбу речима да су ресурси општине за подршку привредним субјектима скучени, али да ће локална самоуправа учинити све што може да очува и одржи економску стабилност предузећа на свом подручју.

На седници је констатовано да је међуградски аутобуски саобраћај на територији Србије обустављен, а да је локални јавни превоз на територији општине Мали Зворник значајно редукован и да се одвија према режиму који важи за време школских распуста.

На захтев предузетнице Бојане Томић из Малог Зворника, власнице трговинске радње „B&Š”, која се Штабу обратила за дозволу да старима на подручју општине бесплатно дистрибуира намирнице купљене у њеним продајним објектима и тако помогне у набавци лицима која имају забрану кретања током ванредног стања, уз неизмерну захвалност на иницијативи и жељи да помогне, одговорено је да Штаб нема надлежност да издаје такве врсте одобрења и дозвола и сугерисано да се за инструкције везане за предложени начин рада обрати Привредној комори Србије, те да јој је на располагању и служба Општинске управе за подршку предузетницима, где такође може добити неопходне информације и упутства.

Поводом све чешће појаве паљења ватре на отвореном простору на подручју малозворничке општине, услед пољопривредних активности и чишћења окућница и њива, Штаб је упозорио грађане да је паљење ватре на отвореном простору строго забрањено, те да су за оне који крше ову забрану законом предвиђене високе  новчане казне и апеловао да одмах обуставе такве активности.

Наведено је да су грађани у обавези да уколико примете пожар одмах обавесте надлежну ватрогасно-спасилачку службу, на број телефона 193. 

Фото: Општинска управа Мали Зворник

Извор: Општинска управа Мали Зворник

#Mali_Zvornik #Podrinje #Србија #Serbia #SRB

#VanrednoStanje #Covid19 #Corona

Share