Због великог броја миграната у наредном периоду биће појачано присуство полицијских службеника

У селима малозворничке општине у наредном периоду биће појачано присуство полицијских службеника, због великог броја миграната који на овом подручју покушавају да изврше илегални прелазак државне границе. Појачани надзор полиције биће уведен на свим критичним локацијама у општини, у склопу мера очувања јавног реда и мира и опште безбедности грађана, закључено је у петак на седници Савета за безбедност општине Мали Зворник.

Чланови овог тела претходно су размотрили записник са збора грађана Месне заједнице Брасина, одржаног 10. јула 2018. године, на којем су мештани овог села изнели своја искуства у контакту с мигрантима. Према забележеним изјавама, проблема и инцидената у контакту с мигрантима у Брасини није било, али је евидентан страх и нелагодност грађана због њиховог присуства и слободног кретања.

Због свега наведеног закључено је да је превентивно присуство полиције потребно на свим локацијама које су се у протеклом периоду показале као критичне у погледу присуства миграната.

Члан Савета за безбедност и председник Скупштине општине Мали Зворник Радован Тадић истакао је да је превентивно деловање полиције у оваквим ситуацијама од кључног значаја, јер даје до знања мигрантима да су под сталним надзором, те да је свакодневно извештавање општинског руководства од стране полицијске станице о стању на подручју општине у вези са мигрантима, које је уведено недавно, такође веома значајно, јер пружа свакодневни увид у стање на терену и омогућава континуирано праћење ситуације.

Он је рекао да хидроелектрана „Зворник“ Мали Зворник, која спада у објекте од посебног значаја у држави, трпи велики притисак услед прилива миграната, који скоро свакодневно покушавају да преко бране на хидроелектрани пређу у суседну државу.

Тадић је навео да ово предузеће мора да омогући очување безбедности објеката хидроелектране, увођењем дежурстава и применом осталих посебних мера предвиђених у датим околностима.

Према његовим речима, на тај начин биће омогућена заштита објеката, али и знатно смањено оптерећење Полицијске станице у Малом Зворнику, у смислу надзора на терену, што је веома значајно, ако се има у виду чињеница да су људски ресурси полицијске станице ограничени, односно да она већ неко време нема довољан број службеника за рад на терену.

Коментаришући честе захтеве мештана за увођење уличног осветљења после поноћи у месним заједницама, због појачаног присуства миграната, Тадић је рекао да ове године у буџету општине нису предвиђена средства за ту намену и да из тог разлога није могуће удовољити захтевима грађана, као и то да општина не може приступати селективно у задовољењу ових потреба, одбацујући предлоге да осветљење после поноћи буде уведено на појединим локацијама, које су наведене као критичне у погледу окупљања миграната.

На састанку је констатовано да је, због све чешћих захтева месних заједница за обезбеђење уличне расвете након поноћи, Општинско веће Мали Зворник недавно усвојило закључак којим се задужује Општинска управа Мали Зворник да са Општинским правобранилаштвом општине Мали Зворник и ЈКП „Дрина“ Мали Зворник изнађе начин да грађанима који су спремни да плаћају утрошак за рад уличне расвете, након термина утврђеног за њен рад, на свим мерним местима на подручју општине омогући да у вези са тим могу да закључе уговор са општином, уз одговарајуће гаранције.

Начелник Полицијске станице у Малом Зворнику Славиша Несторовић рекао је на састанку Савета за безбедност да је ванредна процена безбедносне ситуације у општини Мали Зворник, у вези са појачаним присуством миграната, која је спроведена недавно, на бази континуираног праћења стања на терену, показала да постоје оптимални безбедносни услови за реализацију предстојеће туристичке манифестације у Малом Зворнику, од 26. до 29. јула  и да у том смислу нема потенцијалних ризика за јавна окупљања грађана.

Он је навео да су у суседним општинама, у Љубовији и Крупњу, у којима такође има миграната, у протеклих месец дана реализоване сличне манифестације и да су протекле без инцидената, истичући да очекује да ће тако бити и у Малом Зворнику.

Несторовић је најавио да ће ради превенције и очувања безбедности грађана и њихове имовине  присуство полиције бити појачано током предстојеће манифестације, као и за време свих осталих јавних окупљања на подручју општине, али и пре и после тих догађаја, кад год се укаже потреба на трену.

Председник организационог одбора манифестације „Дани спортско – рекреативног и културног туризма – Дрина је смисао живота“ Младен Перић информисао је чланове Савета за безбедност општине Мали Зворник о свим радњама које је организациони одбор предузео у оквиру припрема за предстојећа спортско-туристичка, културна и забавна дешавања у Малом Зворнику, наводећи да ће општина и ове године обезбедити максималну сигурност свих учесника манифестације.

Он је саопштио да ће, осим полиције и жандармерије, учеснике планираних догађаја обезбеђивати посебне редарске службе, док ће за садржаје, који укључују боравак учесника на води, бити ангажовани лиценцирани спасиоци и рониоци и обезбеђена сва неопходна опрема.

У оквиру разматрања актуелне безбедносне ситуације у општини Мали Зворник, вршилац функције јавног тужиоца Основног јавног тужилаштва Лозница Зоран Несторовић информисао је чланове Савета за безбедност у Малом Зворнику да је ситуација у погледу броја и врсте кривичних дела у периоду између две последње седнице савета редовна,  те да није причињено ништа драстично ни забрињавајуће у вези с мигрантима.

Он је најавио да ће Основно јавно тужилаштво Лозница наставити континуирано да прати дешавања у овој области.

На крају заседања Савет за безбедност општине Мали Зворник размотрио је захтев месне заједнице Доње Насеље за постављање лежећег полицајца у Улици Јована Цвијића и проследио га саобраћајном инспектору Општинске управе општине Мали Зворник на поступање, у складу са утврђеним приоритетима за постављање лежећих полицајаца и саобраћајних огледала на подручју општине.

Извор: Општина Мали Зворник

Share