У духу традиције: Прело у Малом Зворнику

Велико малозворничко прело одржано је 16. марта у омладинској сали Библиотеке „17. септембар” у Малом Зворнику, која је организатор манифестације.

Учесници прела су Удружење жена „Незаборав” и „Удружење жена Малог Зворника”, Удружење пословних жена „Креативна визија”, Удружење „Мина Караџић”, Удружење жена , „Калина” Клупци, Удружење жена „Вила” Љубовија, Удружење грађана домаће радиности Рађевска нит” Крупањ, Туристичка организација града Лознице.

Медијски промотери су ,,Обичаји Рађевине – Добривоје и Добрила Пантелић”, Вечерње новости, портал Мали Зворник Инфо и Лозничке новости.

Покровитељ овог прела била је општина Мали Зворник. Председник општине Зоран Јевтић изјавио је за Јутарњи програм РТС да културних збивања има доста у овој општини и да локална самоуправа стоји иза њих, те их помаже. Посебно смо поносни на ово прело јер нас оно симболично враћа у прошлост, да се подсетимо како су живели и у шта су веровали наши преци.

Славојка Спасеновић, директорица библиотеке, у име организатора, такође је за Јутарњи програм РТС рекла да су поред жена из Малог Зворника на прело дошле и жене из Љубовије, Крупња, Лознице, Републике Српске и представнице 10 европских земаља. Велико малозворничко прело посетиле су чланице Управног одбора Генералне скупштине Екуменског форума хришћанки Европе (EFECW) из Немачке, Аустрије, Холандије, Грчке, Словачке и две представнице Шкотске.

Ветерани фолклора Малог Зворника одиграли су неколико сплетова игара из различитих крајева Србије, а песмом су посетиоце разгалиле и чланице певачке етно-групе Лозице” из Лознице. Треће малозворничко прело подржао је и оркестар Драгана Лазића, из Удружења слепих и слабовидих лица Мали Зворник, уз наступ солисте на хармоници Николе Јездимировића.

По програму Великог малозворничког прела предвиђени су избори најлепше прељске песме, најбрже плетиље и највећег вретена. Претходних дана Библиотека 17. септембар” уприличила је изложбу народне радиности, под називом „Да сачувамо од заборава”, те је амбијент савршено одговарао свим учесницима прела.

Прело је један од облика женских моба (моба – обичај међусобног помагања на селу). Мобе се сазивају у различито доба године и дана у зависности од посла који треба обавити. Прела се више сазивају у јесен и зиму, када су дани краћи, а ноћи дуже, када има мање посла у пољу. Сазивају се да се обаве женски радови, као што су: чешљање вуне, гребенање, предење, плетење. На прело се ишло да се нешто уради другоме или да се уради нешто за себе, али и ради песме и весеља.

Видео запис: Обичаји Рађевине

Извори: Мали Зворник инфо / Обичаји Рађевине / Лозничке новости

Фото галерија: Обичаји Рађевине / Мали Зворник инфо

Архива вести: Мали Зворник Инфо

Прело уз песму и стихове у Библиотеци ,,17. септембар“

Новинар сарадник: Далибор Крстић​

Share