Током пролећне акције прикупљено нових 30 јединица крви у Малом Зворнику

Данас је, од 9.00 до 14.00 часова, спроведена акција добровољног давалаштва крви (ДДК) у Малом Зворнику. Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Мали Зворник, већ девет година у кафеу „Кул” (Caffe „Cool”) организују акције добровољног давалаштва крви.

Позиву на пролећну акцију, која је организована у среду, 26. маја, од планираних 40 потенцијалних давалаца, одазвало се 32 суграђана, различите животне доби, а прикупљено је 30 јединица крви. Међу њима је и шест припадница нежнијег пола. Први пут је крв дало једно лице. Одбијених двоје заинтересованих давалаца ће убрзо имати нову прилику, нарочито ако су у питању прехладе као акутне болести или привремена медикаментозна терапија. Оправдан разлог за одбијање добровољних давалаца најчешће су, низак хемоглобин, веће хируршке интервенције, дијабетес, а, у зависности од сезоне, грип и лакше инфективне болести, прехладе, ринитис, употреба одређених антибиотика и слично.

Од 2019. године, уз одређене измене у организацији добровољног давалаштва крви (ДДК) екипе Института долазе од четири до пет пута годишње у Мали Зворник, али је у ове две године уочено да то не одговара женама које крв могу дати свака четири месеца.

Наши саговорници били су Душан Серафимовић, пропагатор за мотивацију и организацију ДДК и др Никола Станојевић из Института за трансфузију крви Србије.

„Масовна вакцинација у Србији против корона вируса почела је 19. јануара. Већина суграђана питала нас је да ли смеју да дају крв ако су вакцинисани против Ковида-19?”

„Они који су примили Фајзерову или кинеску Синофарм вакцину крв могу да дају одмах, а они који су примили АстраЗенека и Спутњик В могу кроз две недеље”, потврдио нам је др Никола Станојевић став Института за трансфузију крви Србије и Републичке стручне комисије за трансфузијску медицину.

Како се наводи у Препорукама за поступак са добровољним даваоцима крви који су примили COVID19 вакцину, то је тако зато што су вакцине добијене на другачији начин.

Иста пракса је и свуда у свету. Уколико немају документ са податком о врсти вакцине коју су примили, давање крви се одлаже за четири недеље; Уколико су примили вакцину произвођача Moderna, Pfizer-BioNTech, SinoVac Biotech, које су инактивисане или РНК вакцине, нема одлагања давања крви; Оне имају дугу историју примене код људи и садрже целе микроорганизме инактивисане хемијским или физичким агенсима. Уколико су примили вакцину произвођача: Oxford-AstraZeneca (сада Vaxzevria®), Sputnik V (Gam-COVID-Vac), Janssen (Johnson & Johnson COVID-19) са вирусним вектором, давање крви се одлаже за две недеље. Такозване вектор-вакцине употребљавају безазлене вирусе да би изазвале одговор имуносистема.

„Захваљујући евиденцији Црвеног крста Мали Зворник, имамо формирану базу података о грађанима који се редовно укључују у наше акције. Наша сарадња је изузетна, у Црвеном крсту Мали Зворник пронашли смо неизоставног партнера, а у Општини Мали Зворник одличне сараднике. За Мали Зворник најчешће планирамо од 40 до 50 добровољних давалаца по акцији. Пунолетни средњошколци нас највише обрадују током пролећне акције, када први пут у животу дају крв, али је са појавом онлајн наставе у време епидемије забележена стагнација у одзиву”, истакао је Душан Серафимовић.

„Чињеница је и да наши грађани радо дају крв у најближем суседном Зворнику, али и у Лозници, где сваке седмице могу дати крв у Вуковом дому, уобичајено четвртком, од 10 до 16 часова, те да референтни Институт за трансфузију крви сада организује пет акција ДДК годишње, одзив је испунио планове организатора”, истиче секретар Црвеног крста Мали Зворник, Драган Николић, чија је организација најважнији суорганизатор добровољног давалаштва крви, уз пуну подршку локалне самоуправе.

Селекција давалаца се врши према установљеним, искључиво медицинским, критеријумима за привремено одлагање давања крви или трајно одбијање због неподобности за давање крви, било да би давање крви могло да угрози потеницијалног даваоца или примаоца. На избор давалаца никако нема утицаја пол, религија, националност, сексуално опредељење, политичка оријентисаност, занимање, социјални статус или неки други сличан разлог.

Крв у Србији могу да дају здраве особе старе између 18 и 65 година, а у специфичним случајевима и млађи и старији. Жене могу да дају крв на четири, а мушкарци на три месеца. Од 2004. године централизована је база података Института, са компјутерском евиденцијом о ДДК од 1990. године. Присутни администратор у сваком тренутку има веродостојне податке, што је нарочито значајно у случајевима хитне потребе за ретким крвним групама и фенотиповима.

Ако желите да дате крв, а претходно сте били болесни или под терапијом, мораћете ипак да сачекате мало до одласка у центар за трансфузију. Време привремене забране зависи од болести. Тако од проласка прехладе до трансфузије треба да прође седам дана, а чак пет година након излечења од акутног гломерулонефритиса – болести бубрега. Када је о лековима реч, седам дана је на пример време које треба да прође од узимања антибиотика до давања крви.

Фото галерија: Мали Зворник инфо

Промоцију добровољног, неплаћеног давалаштва крви и организовање акција прикупљања крви у Србији обављају Црвени крст Србије и Институт за трансфузију крви Србије.

Новинар сарадник у кампањама промоције здравља: Далибор Крстић 

Проверите да ли сте заиста добар човек, помозите онима који вам не могу узвратити.”

Душко Радовић (1922 – 1984)

Доброчинство је једино благо које се увећава давањем.”

Cesare Cantù (1804 – 1895)

Share